Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

De beste artikelen van 2016

Lees hier de meest opvallende, spraakmakende en best geschreven artikelen van 2016.  Lees verder

Filosofie Abonnement

Thinking Planet

Het evenement Thinking Planet brengt verschillende internationale filosofieën naar Nederland. Ter inspiratie, maar ook omdat een aantal prangende kwesties van deze tijd vragen om een andere blik. Lees u hier alvast in. 

Dieren

Huisdieren onze medeburgers, wilde dieren een eigen natie, en publieke ruimtes ingesteld op ratten. Klinkt gek?

Vrouwen in de filosofie

De laatste eeuwen strijden vrouwen voor gelijke rechten en een gelijke behandeling. In deze strijd worden ze voorgegaan door filosofen als Mary Wollstonecraft en Simone de Beauvoir.

Alle grote denkers binnen handbereik

Vanaf € 4,99 per maand krijgt u toegang tot het beste over filosofie, voor u geselecteerd en bijeengebracht. Maandelijks in de brievenbus en altijd en overal online.

Waanzin

We noemen steeds meer mensen abnormaal, geven duizenden kinderen Ritalin en meer dan een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Mag je nog wel afwijken van de norm? In dit dossier: filosofen en waanzinnige patiënten over gekte en genialiteit. 

Mis ons niet langer!

Onze nieuwsbrief brengt tienduizenden mensen iedere maand de nieuwste inzichten. Blijf ook op de hoogte.

Denkfouten

Maarten Boudry en Jeroen Hopster belichten in dit dossier klassieke en eigentijdse denkfouten. Van het willen vastleggen van termen in een discussie tot het idee dat iets (achteraf gezien) noodzakelijk zo had moeten gebeuren.

Filosoferen met kinderen

Kinderen verwonderen zich, over alles. Filosofie begint met verwondering, zo vond Aristoteles al. Maakt dat kinderen tot goede filosofen? Elke maand filosoferen Sabine Wassenberg en Maaike Merckens Bekkers met kinderen voor Filosofie Magazine. 

Oosterse filosofie

Denkers uit het oosten dachten na over niet-doen (wu-wei), innerlijke vrijheid (boeddhanatuur) en medemenselijkheid (ren). In dit dossier vindt u de ideeën van denkers uit India, China en Japan.

Vrije wil

Bestaat de vrije wil? En zo niet, zijn we dan nog verantwoordelijk voor onze handelingen?

Klassieke Oudheid

'De wijsbegeerte begint met de verwondering,' zei Plato. In de Klassieke Oudheid dachten filosofen al na over de oorsprong van onze wereld en de dingen daar in. Later behandelden zij ook vragen als: Wat is wijsheid? En wat is het goede leven?

Antropoceen

Het Antropoceen is het tijdperk waarin de sporen van de mens overal op aarde zichtbaar zijn. Het is met geen mogelijkheid te ontkennen: we vragen te veel van de aarde.

Liefde

Is liefde een gebrek, een begeerte naar iets wat we missen? Of juist onbaatzuchtigheid, meevoelen met anderen zonder eigenbelang? In dit dossier: verschillende perspectieven op de liefde.

Werk

Hoe vind je de goede balans tussen werk en vrije tijd? In de huidige 24-uurseconomie raken steeds meer mensen overwerkt of krijgen last van een burn-out. Daarom is werk vinden dat bij je past belangrijker dan ooit.

Schoonheid

Is mooi zijn een gevolg van toeval of geluk, of hebben we dit zelf in de hand? Rebekka Reinhard geeft in Mooi! antwoord op deze vraag. Maar schoonheid is meer dan alleen mooi zijn. We vinden het ook terug in de kunst en in literatuur.

Verwondering

Wij vroegen in een enquête waar u zich over verwondert. De natuur, of toch kunst? Nederlandse filosofen duiden de uitkomsten. Plus: wat betekent verwondering voor de filosofie? Filosofie begint immers met verwondering, zei Socrates al. 

Vergeving

'De vergeving is een gave, een geschenk', aldus Paul van Tongeren. In dit dossier leest u artikelen over een thema dat in het leven van ieder mens wel een keer voorbij komt. Maar wat is vergeving eigenlijk? En hoe is vergeving mogelijk?

Vakantie

Het is hartje zomer en mensen staan te popelen om op vakantie te gaan. Waarom hebben we eigenlijk de neiging om af en toe op reis te gaan?

Toeval

Wie perplex staat van een toevallige gebeurtenis, wordt terechtgewezen door de nuchtere statisticus. Hoe geven wij toeval toch een kans? En hoe herkennen we het verschil tussen een oorzakelijk verband en een toevalspatroon? 

Tijd

Kenmerkend aan de huidige omgang met tijd is dat alles efficiënt moet. Hierdoor raakt een andere tijdservaring in de vergetelheid. De tijd waarin we niets doen en die uitnodigt tot reflectie.

Ouderdom

De ouderdom is sterker dan ooit het nastadium van de jeugd geworden. Is het niet tijd voor een herwaardering van de menselijke ontwikkeling?

Sterven

In dit dossier staan de visies van verschillende filosofen op de dood centraal. Is de dood alleen iets negatiefs of kunnen we het ook vieren? Deze vraag zal ook centraal staan op ons evenement De school of Death.

Euthanasie

Euthanasie betekent niet meer dan 'een goede dood', maar wat is een goede dood? En wie mag daarover beslissen? Is zelfbeschikking genoeg om goed te leven en goed te sterven?

Reizen

Reizen biedt de mens nieuwe perspectieven op de werkelijkheid. Wanneer je reist, kom je in aanraking met een andere omgeving. "In Tibet wil de toerist monniken op blote voeten zien, op Bali filmt hij ‘authentieke’ Balinese dansen met zijn smartphone."

Levenskunst

Wat is het goede leven? Deze vraag houdt filosofen al eeuwen bezig. Wat kunnen we zelf doen om ons leven vorm te geven? Om gelukkig te worden? En om  goed oud te worden?

Eten

Voedsel is meer dan alleen een middel om in leven te blijven. Als we eten wat de seizoenen ons bieden, worden we bewust van het ritme van het leven. Eten kan op deze manier ook een positieve invloed hebben op de geest.

Empathie

Volgens filosoof Roman Krznaric moeten we empathischer worden. Empathie, zo zegt hij, leidt tot fundamentele maatschappelijke en politieke verbeteringen, maar brengt ook radicaal je persoonlijke relaties en creativiteit tot bloei.

Opvoeding

'De mens is het enige wezen dat opvoeding nodig heeft', schreef Immanuel Kant. Maar hoe die er precies uit moet zien, is een vraag waar elke ouder mee worstelt.

Video: verhalen over ongelijkheid

Voor de Filosofie Nacht portretteerde filmmaker Anna Witte zeven personen. Ongelijkheid is niet enkel iets abstracts, maar overal concreet aanwezig – op straat, om je heen.

Film en filosofie

Van ‘A clockwork orange’ tot ‘Zootopia’: wat hebben films te betekenen op het gebied van filosofie?

Colleges over ongelijkheid

Luister in dit dossier naar inleidende colleges over filosofen en ongelijkheid, het thema van de Maand van de Filosofie. De opnames zijn gemaakt tijdens de Filosofie Nacht 2015.