Psyche
Portretten: geweld
Vier mensen over de vraag: wat is geweld?
Boekenkast september 2024
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van een sprekende Sartre tot de weg naar de waarheid.
‘Agressie is een motor van het leven’
Agressie valt niet altijd te voorkomen door een goede opvoeding of gunstige omstandigheden, zegt filosoof en psychoanalyticus Paul Moyaert.
Lisa Baraitser: ‘Het kapitalisme is een langgerekt nu’
We geloven niet meer dat alles steeds beter zal worden, zegt psychoanalyticus Lisa Baraitser. Hoe leef je in een tijd die lijkt stil te staan?
Hoe toon je veerkracht in een grimmige realiteit?
Wie droomt van verandering moet zich tot de realiteit wenden, schrijft Denker des Vaderlands Marjan Slob. Hoe blijf je daarbij veerkrachtig?
‘Wie afgunstig is, vreet zijn eigen hart op’
Filosoof Rob Compaijen boog zich over de pijnlijke emotie afgunst. Is afgunst altijd verwerpelijk?
Montaigne: wees traag van geest en vergeet het meeste van wat je leest
Michel de Montaignes slechte geheugen gaf hem de ruimte om zijn eigen gedachten te volgen waarheen ze ook leidden, schrijft Sarah Bakewell.
Filosofie op de sofa: Plato
Psychotherapeut Marte Kaan ziet de inzichten van de grote denkers geregeld in het klein terug in de behandelkamer. Dit keer: Plato.
Complotdenkers zijn niet goedgelovig
Complotdenkers scharen zich niet achter wilde theorieën omdat ze echt denken dat de wereld zo in elkaar zit, schrijft Marjan Slob.
Waarom normaal zijn als je ook gelukkig kunt zijn?
Miriam Rasch wilde vroeger niets liever dan normaal zijn. Een boek liet haar inzien dat het juist de niet-normalen zijn die het hoogste geluk kennen.