Eenzaamheid
Wie was Nietzsche?
Nietzsche was geen mens, maar dynamiet – dat vond hij althans zelf. Een portret van de Duitse filosoof door Jan Keij.
‘Ziekte confronteert je met de grenzen van je bestaan’
De meeste ziektes hebben geen zin, denkt theoloog Alain Verheij. Toch kunnen we volgens hem bij ziekte niet om zingeving heen.
Sanne ten Wolde: ‘In je eentje kom je er niet achter wat je zelf denkt’
Denken over grote levensvragen gaat makkelijker in een informele setting, zag Sanne ten Wolde. Ze begon een filosofisch huiskamercafé.
Kieran Setiya: ‘Kijk eens goed naar de ellende in je leven’
Er bestaat geen medicijn tegen de menselijke conditie, zegt hoogleraar filosofie Kieran Setiya. Het wonderlijke: dat biedt juist troost.
Fluiten in het donker
Een gelovige is een zwakkeling, geneigd tot alle levensangst, schrijft dichter en belijdend gelovige Willem Jan Otten.
We zijn verdeelde wezens | recensie
Een gevoel van onbehagen hoort bij ons mens-zijn, schrijft Paul Verhaeghe. Zijn overtuigende analyse laat zien dat helemaal jezelf zijn onmogelijk is.
Dirk De Wachter: ‘Denken over de zin van het bestaan geeft mij houvast’
Dirk De Wachter heeft kanker. De Belgische verdrietdokter vond troost bij de filosofie van Emmanuel Levinas. ‘De hel, dat is het gebrek aan anderen.’
Moreel dilemma: moeten we zorgverleners wel vervangen door robots?
Zorgrobots houden gezelschap, bieden steun en ontlasten de ouderenzorg. Maar is het wel wenselijk dat ouderen verzorgd worden door robots?
Altijd het rijk alleen
Daniel Schreiber onderzoekt wat alleen zijn betekent. Hij is eerlijk over de moeizame kanten ervan, maar vervalt soms in particulier gezwets.
Joris van Casteren: ‘De wereld is er ook zonder mijn beleving’
Als student geloofde schrijver Joris van Casteren graag dat hij alleen op de wereld was. Door Edmund Husserl zag hij in dat dat niet het geval is.