Niet-westerse filosofie
‘Alles is leeg, zelfs jij en ik, zegt Nagarjuna’
Michiel Leezenberg vertaalde de boeddhistische klassieker Basisverzen van het middenpad. ‘Alle dingen die je ziet zijn eigenlijk illusies.’
Lao Zi, de geheimzinnige taoïst
Met zijn taoïstische leer bepleitte Lao Zi (ca. 600 v.Chr.) een onthechte en bescheiden levenshouding, ver weg van het ‘dikke ik’.
Bettine Vriesekoop: ‘Je tegenstander is niet je vijand’
Dankzij het taoïsme vond tafeltennisser Bettine Vriesekoop balans in het spel en in het leven. ‘Als je je batje breekt, breek je jezelf.’
Ook lezen is oefenen in taoïsme | recensie
Door lichamelijke oefeningen kom je de geheime wijsheid van het taoïsme op het spoor, schrijft Woei-Lien Chong in haar nieuwe boek.
Spoedcursus: vragen
Vier filosofen over het belang van vragen stellen.
Michel Dijkstra: ‘Denk het niet-denken’
De Japanse filosofie leert je denken met je hart, zegt filosoof Michel Dijkstra. ‘We zijn allemaal net zo vergankelijk als dauwdruppels.’
Zoek het zelf uit | recensie
De Britse filosoof Edward Craig schreef een uitstekende inleiding tot de wijsbegeerte, die de lezer aanspoort zelf op onderzoek uit te gaan.
Het zwervende wolkje | recensie
De raadselachtige dichtkunst van Matsuo Basho is beïnvloed door het taoïsme, waarin vrij zwerven en onthechting centraal staan.
De zoon van de gazelle wint Berrie Heesenprijs 2023 voor kinderfilosofie
De islamitische hervertelling De zoon van de gazelle is uitgeroepen tot het beste initiatief ter bevordering van de kinderfilosofie van 2023.
Betekenis als verbondenheid | recensie
Jeremy Lent combineert wetenschappelijke inzichten met niet-westerse wijsheden om een alternatieve maatschappij te schetsen.