
Vrouwelijke denkers


Jonna Bornemark: ‘We komen allemaal van een ander’
Toen filosoof Jonna Bornemark kinderen kreeg ging ze anders nadenken over de grenzen van het zelf. ‘De woorden “ik” en “jij” schieten tekort.’


Anna Maria van Schurman, de academische feminist
Anna Maria van Schurman was de eerste Nederlandse vrouw die mocht studeren. Ze betoogde dat alle vrouwen wetenschap kunnen beoefenen.


Vrouwen zijn geen aparte soort
In Susan Sontags essaybundel Over vrouwen ontbreekt een diepgravende analyse van seksisme, ziet recensent Joke Hermsen.


Begrip van eigen buik
Trudy Dehue schreef een kritische geschiedenis van zwangerschap. Ze laat zien dat vrouwen en hun vruchten zelden ongemoeid zijn gelaten.


Mineke Schipper: ‘Er is nog altijd weerzin tegen vrouwen met grote voeten’
Mineke Schipper (1938) is schrijver en emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap. Onlangs verscheen haar boek Weduwen.


Het leven en werk van Hannah Arendt
Hannah Arendt (1906-1975) probeerde de wereld al denkend te doorgronden. Een overzicht van haar leven en werk aan de hand van vier ideeën.


‘Arendt laat zien: je kunt altijd iets tegen het kwaad doen’
Filosoof Hans Achterhuis leerde van Hannah Arendt dat feiten van zichzelf geen betekenis hebben en dat denken om het proces gaat.


Het vernieuwende dier
Initiatief, belofte en vergeving maken volgens Hannah Arendt ruimte voor vernieuwing. Een hoopvolle theorie, vindt filosoof Joke Hermsen.


Skye Cleary: ‘Authenticiteit is geen zoektocht naar jezelf’
Het gaat niet om wie je bent, maar om wie je wilt worden, volgens Simone de Beauvoir. Skye Cleary ziet in haar een gids voor het goede leven.


Tussen totalitaire tendens en terreur
Het boek Imperialisme van Hannah Arendt helpt ons om racisme en het verval van de natiestaat beter te begrijpen, schrijft Marli Huijer.