Economie
Pierre Bourdieu, de strijdbare socioloog
Mensen worden gevormd door de klasse waarin ze opgroeien, meende de Franse socioloog Pierre Bourdieu. Toch is vrijheid altijd mogelijk.
De wereld worstelt nog steeds met de demonen waar Fanon over schrijft | recensie
Frantz Fanons De verworpenen van de aarde verschijnt opnieuw in het Nederlands. Een terechte klassieker, vindt recensent Alicja Gescinska.
Ingrid Robeyns: ‘Extreme rijkdom helpt de democratie om zeep’
Volgens filosoof en econoom Ingrid Robeyns moet er een grens komen aan hoeveel je mag bezitten. ‘Rijkdom maakt ongelukkig.’
Stopwoorden: marktwerking
Sommige woorden lijken alles te zeggen, maar zetten ze het denken niet juist stil? Dit keer: Thijs Lijster over ‘marktwerking’.
Rijk, rijker, té rijk | recensie
Filosoof Ingrid Robeyns schreef een overtuigend pleidooi tegen extreme rijkdom. Toch heeft haar betoog een gebrek: de klassenstrijd ontbreekt.
Boekenkast februari 2024
De redactie signaleert elke maand de boeken die het meest opvallen. Dit keer: van de mythe van het moederschap tot dromende dieren.
Boekenkast januari 2024
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van starre Stoa tot geruisloze gebaren.
Moreel dilemma: moet iedereen een basisinkomen krijgen?
Een basisinkomen kan mensen uit de armoede trekken. Maar volgens critici speelt het profiteurs in de kaart. Is het wel een eerlijke maatregel?
Het geluk van het nietsdoen
We werken ons een slag in de rondte. Maar volgens cultuurfilosoof Byung-Chul Han vormt juist nietsdoen de basis van al het geluk.
Een samenleving van winnaars en verliezers | recensie
De Amerikaanse filosoof Michael Sandel constateerde in de jaren negentig al een diepe ontevredenheid in het democratisch bestel.