
Economie


Het geluk van het nietsdoen
We werken ons een slag in de rondte. Maar volgens cultuurfilosoof Byung-Chul Han vormt juist nietsdoen de basis van al het geluk.


Een samenleving van winnaars en verliezers
De Amerikaanse filosoof Michael Sandel constateerde in de jaren negentig al een diepe ontevredenheid in het democratisch bestel.


Waarom hebben we behoefte aan wat we niet nodig hebben?
Coen Simon is schrijver en hoofdredacteur van Filosofie Magazine.


Spoedcursus: bezit
Vier filosofen over eigendom, bezit en spullen.


Is het tijd voor een limiet op rijkdom?
Het limitarisme stelt dat er een grens moet komen aan rijkdom. Is dat een goed idee, of getuigt het van economische naïviteit?


Ik heb, dus ik ben
Zit het verlangen om dingen te hebben in de menselijke natuur, vraagt cultuurfilosoof Thijs Lijster zich af. En is het goed of slecht?


Rosa Luxemburg, de martelares van het marxisme
Haar hele leven streed Rosa Luxemburg (1871-1919) voor een socialistische revolutie, die de wereld rechtvaardig moest maken.


Ben Kuiken: ‘Wat goed is hoeft niet altijd beter’
Volgens organisatiefilosoof Ben Kuiken is niet de manager het probleem, maar onze neiging om organisaties continu te veranderen.


‘Volgens Marcuse leven we in het vrije Westen onder een totalitair regime’
De consumptiemaatschappij heeft ons in haar greep, meent Herbert Marcuse. Thijs Lijster schreef het voorwoord bij zijn hervertaalde klassieker.


‘Elk menselijk vermogen heeft z’n eigen logica’
Oskar Negt en Alexander Kluge schreven een caleidoscopisch boek over menselijke vermogens. Samensteller Rudi Laermans over de onbekende klassieker.