Aandacht
Miriam Rasch: ‘Goed luisteren begint met misverstaan’
Filosoof en schrijver Miriam Rasch zoekt naar een vorm van luisteren die ruimte schept in tijden van overprikkeling en polarisatie.
Lisa Baraitser: ‘Het kapitalisme is een langgerekt nu’
We geloven niet meer dat alles steeds beter zal worden, zegt psychoanalyticus Lisa Baraitser. Hoe leef je in een tijd die lijkt stil te staan?
Waarom de tijd ons allemaal op de hielen zit | recensie
Greet Van Thienen onderzoekt in een fraai essay onze omgang met tijd, en onthult een bestaansruimte waar de tijd niet doordringt.
De vragen van Frisch
De existentiële vragenlijsten van Max Frisch (1911-1991) dwingen je om na te denken en confronteren je met interne tegenstrijdigheden.
Je eigen vragen bevragen
Schrijver Max Frisch verstond de ontregelende kracht van het vragen, schrijft filosoof Désanne van Brederode.
Portretten: zorgen
Vier mensen over de vraag: wat is zorgen?
Ignaas Devisch: ‘Empathie vernauwt ons bewustzijn’
Empathie is een voorwaarde voor goede zorg, maar te veel empathie kan zorg onmogelijk maken, zegt filosoof Ignaas Devisch.
De mens is een zorgend wezen
Zorg is fundamenteel voor wie we zijn: door te zorgen voelen we ons betrokken bij de wereld. Maar wat is zorg eigenlijk?
Helderheid is een wensdroom
Is de gedigitaliseerde en geglobaliseerde wereld nu echt zoveel chaotischer dan het leven op de savanne, vraagt Coen Simon zich af.
Filosofie op de sofa: Iris Murdoch
Psychotherapeut Marte Kaan ziet de inzichten van de grote denkers geregeld in het klein terug in de behandelkamer. Dit keer: Iris Murdoch.