Levenskunst
Je kunt niet filosoferen zonder zelfonderzoek
Filosofie begint met zelfonderzoek, stelden antieke denkers als Epictetus en Seneca. Filosoof Pablo Lamberti legt uit wat ze daarmee bedoelen.
Bettine Vriesekoop: ‘Je tegenstander is niet je vijand’
Dankzij het taoïsme vond tafeltennisser Bettine Vriesekoop balans in het spel en in het leven. ‘Als je je batje breekt, breek je jezelf.’
Spoedcursus: reizen
Vier schrijvers en denkers over de invloed van reizen.
Ook lezen is oefenen in taoïsme | recensie
Door lichamelijke oefeningen kom je de geheime wijsheid van het taoïsme op het spoor, schrijft Woei-Lien Chong in haar nieuwe boek.
Moet je willen leven als stoïcijn?
Classicus Gerard Boter en YouTuber Floris Leest gingen in gesprek over het leven als stoïcijn. ‘Het laat geen ruimte voor negatieve emoties.’
Susan Wolf: ‘Wie alleen goed wil doen, ontwikkelt geen persoonlijkheid’
Wat maakt het leven betekenisvol? Volgens de Amerikaanse filosoof Susan Wolf is goeddoen daar onderdeel van, maar zeker niet het enige.
Cynische levenskunst | recensie
De Griekse cynici hadden een radicale afkeer van rijkdom, aanzien en macht, blijkt uit een vermakelijke bundeling van hun teksten.
Boekenkast april 2024
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van de kracht van kleur tot denken over drones.
Boekenkast maart 2024
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van alledaags avontuur tot blinde begrippen.
‘Je moet lijden om gelukkig te kunnen zijn, dacht Nietzsche’
Nietzsche kan ons helpen betekenis te geven aan een zinloos leven, zegt filosoof Balthasar Thomass. ‘We moeten ja zeggen tegen het leven.’