Eten
Durf te denken: Hiske Versprille over de smaak van Kant
In de online serie ‘Durf te denken’ reageert een bekende denker op een citaat van Kant. Dit keer: culinair journalist Hiske Versprille over smaak.
Snacken
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: snacken.
Met je hond aan tafel
Filosoof Eva Meijer ontwikkelde diners voor mens én hond. ‘We hebben nieuwe rituelen nodig om onze meersoortige samenleving vorm te geven.’
Durf te proeven
Niet het brein, maar de mond is de plek van de filosofie, schrijft hoofdredacteur Coen Simon.
Spoedcursus: proeven
Vier denkers over proeven, eten en genieten.
Een bedorven druif op je tong
Het walgelijke doet ons terugdeinzen, maar betovert ons ook. Hoe kunnen we die dubbelzinnigheid begrijpen?
Emancipatie van tast, geur en smaak
Twee filosofen en een smaakontwikkelaar over de zin van hand, neus en tong. ‘Een goede komkommer proeven is een morele ervaring.’
Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Dierconsumptie zorgt voor leed en klimaatverandering, en verhoogt het risico op pandemieën. Moeten we afzien van dierlijke producten?
‘Als ik eet, beweegt de wereld door mij’
De klassieke filosofie neemt kijken en redeneren als uitgangspunt. Annemarie Mol laat zien wat er met het denken gebeurt als we eten centraal stellen. De mens is niet langer een buitenstaander.
Portretten: Etende filosofen
Filosofen kauwen niet alleen op gedachten. Fotograaf Valerie Granberg ging met hen aan tafel voor haar boek Diner pensant.