
Eten


Met je hond aan tafel
Filosoof Eva Meijer ontwikkelde diners voor mens én hond. ‘We hebben nieuwe rituelen nodig om onze meersoortige samenleving vorm te geven.’


Durf te proeven
Niet het brein, maar de mond is de plek van de filosofie, schrijft hoofdredacteur Coen Simon.


Spoedcursus: proeven
Vier denkers over proeven, eten en genieten.


Een bedorven druif op je tong
Het walgelijke doet ons terugdeinzen, maar betovert ons ook. Hoe kunnen we die dubbelzinnigheid begrijpen?


Emancipatie van tast, geur en smaak
Twee filosofen en een smaakontwikkelaar over de zin van hand, neus en tong. ‘Een goede komkommer proeven is een morele ervaring.’


Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Dierconsumptie zorgt voor leed en klimaatverandering, en verhoogt het risico op pandemieën. Moeten we afzien van dierlijke producten?


‘Als ik eet, beweegt de wereld door mij’
De klassieke filosofie neemt kijken en redeneren als uitgangspunt. Annemarie Mol laat zien wat er met het denken gebeurt als we eten centraal stellen. De mens is niet langer een buitenstaander.


Portretten: Etende filosofen
Filosofen kauwen niet alleen op gedachten. Fotograaf Valerie Granberg ging met hen aan tafel voor haar boek Diner pensant.


Wat transparantie niet laat zien
Hoe meer informatie we hebben over ons eten, hoe meer we het vertrouwen. Maar die transparantie toont volgens Ellen Mangnus een vertekende werkelijkheid. Deel 1 van een serie over voedsel. Vroeger kenden we de boer en de bakker, nu hebben we vaak geen idee waar en hoe wat op ons… Read More


‘De mens lijdt onder haar verlangens’
Willemiek Kluijfhout is filmregisseur. Onlangs ging haar documentaire The Taste of Desire in wereldpremière. Hierin onderzoekt ze de menselijke verlangens aan de hand van de oester.