Home Eten
Eten
9 artikelen

Eten

Kun je denken met je buik?
Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Dieren
Voor leden

Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?

Dierconsumptie zorgt voor leed en klimaatverandering, en verhoogt het risico op pandemieën. Moeten we afzien van dierlijke producten? beeld Bas van der Schot Als omnivoor, zo stelt voedseljournalist Michael Pollan, ziet de mens zich dagelijks met een dilemma geconfronteerd: wat eten we vanavond? Een koala hoeft zich die vraag niet te… Read More

Lees meer
Wat transparantie niet laat zien
Wat transparantie niet laat zien
Eten
Voor leden

Wat transparantie niet laat zien

Hoe meer informatie we hebben over ons eten, hoe meer we het vertrouwen. Maar die transparantie toont volgens Ellen Mangnus een vertekende werkelijkheid. Deel 1 van een serie over voedsel. Vroeger kenden we de boer en de bakker, nu hebben we vaak geen idee waar en hoe wat op ons… Read More

Lees meer
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
Eten
Voor leden

Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?

We vroegen onze lezers hoe ze de dag plukken. Dat gebeurt vooral in de natuur en met vrienden.   1. Natuur  De dag plukken in de natuur is iets waar de romanticus Jean-Jacques Rousseau helemaal achter zou staan. Rousseau beschouwt de natuur als een bron van het… Read More

Lees meer
Filosoof in de keuken
Filosoof in de keuken
Eten
Voor leden

Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’ Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk… Read More

Lees meer
Filosoof en kok Ottolenghi
Filosoof en kok Ottolenghi
Eten
Voor leden

Filosoof en kok Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof.   ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi. Voor hij gaat… Read More

Lees meer
Stine Jensen: Echt eten
Stine Jensen: Echt eten
Eten

Stine Jensen: Echt eten

Eco-food is de nieuwe religie. Het kan een randstedelijk verschijnsel zijn, maar ik zie het overal om me heen. Veel kennissen en vrienden starten de dag met een portie havermout na het lezen van De voedselzandloper, schudden nee als de koekjes op tafel komen, en kiezen bij het diner voor… Read More

Lees meer
‘Wie nadenkt, wordt veganist’
‘Wie nadenkt, wordt veganist’
Dieren

‘Wie nadenkt, wordt veganist’

Volgens Floris van den Berg (40) is een echte filosoof vanzelfsprekend veganist. Wie toch gebruikmaakt van dierlijke producten ‘is een negen-tot-vijffilosoof en durft niet echt na te denken’. U schreef het boek De vrolijke veganist. Waarom? ‘Ik ben al twintig jaar vegetariër, maar pas sinds… Read More

Lees meer
Annemarie Mol: ‘Ook met je handen kun je proeven’
Annemarie Mol: ‘Ook met je handen kun je proeven’
Eten
Voor leden

Annemarie Mol: ‘Ook met je handen kun je proeven’

De moderne mens ziet zijn lichaam als een beest dat getemd moet worden door de geest. Filosofe Annemarie Mol pleit voor de epicurische traditie van zelfcultivering. ‘Geen straffende geest, maar een lichaam waar je vorm aan geeft.’

Lees meer
Smaak voor het leven
Smaak voor het leven
Eten
Voor leden

Smaak voor het leven

‘Ik ga liever dood aan het eten van boter dan dat ik mijn bestaan zou rekken met margarine.’ Al had hij op zijn achtentwintigste al een hartaanval achter de rug, de Franse filosoof Michel Onfray wenste geen concessies te doen aan zijn hedonistische manier van leven. Inmiddels staat hij aan het hoofd van een heuse Smaakuniversiteit – een leerschool in filosofie, en smaakvol én gezond eten.

Lees meer