Home Eten
eten voedsel groente groenten
21 artikelen

Eten

Kun je denken met je buik?
Hiske Versprille Immanuel Kant
Hiske Versprille Immanuel Kant
Driehonderd jaar Kant

Durf te denken: Hiske Versprille over de smaak van Kant

In de online serie ‘Durf te denken’ reageert een bekende denker op een citaat van Kant. Dit keer: culinair journalist Hiske Versprille over smaak.

Lees meer
snacken friet frituur patat frituurvet snackbar
snacken friet frituur patat frituurvet snackbar
Eten

Snacken

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: snacken.

Lees meer
Dog Dinners hond honden eten met dieren
Dog Dinners hond honden eten met dieren
Dieren

Met je hond aan tafel

Filosoof Eva Meijer ontwikkelde diners voor mens én hond. ‘We hebben nieuwe rituelen nodig om onze meersoortige samenleving vorm te geven.’

Lees meer
Coen Simon
Coen Simon
Eten

Durf te proeven

Niet het brein, maar de mond is de plek van de filosofie, schrijft hoofdredacteur Coen Simon.

Lees meer
madeleine koekjes zoet proeven
madeleine koekjes zoet proeven
Eten

Spoedcursus: proeven

Vier denkers over proeven, eten en genieten.

Lees meer
Walging walgen rottende vis het walgelijke
Walging walgen rottende vis het walgelijke
Eten
Voor leden

Een bedorven druif op je tong

Het walgelijke doet ons terugdeinzen, maar betovert ons ook. Hoe kunnen we die dubbelzinnigheid begrijpen?

Lees meer
'Le déjeuner d'huîtres' Jean-François de Troy oesterlunch proeven smaak
'Le déjeuner d'huîtres' Jean-François de Troy oesterlunch proeven smaak
Eten
Voor leden

Emancipatie van tast, geur en smaak

Twee filosofen en een smaakontwikkelaar over de zin van hand, neus en tong. ‘Een goede komkommer proeven is een morele ervaring.’

Lees meer
Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Dieren
Voor leden

Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?

Dierconsumptie zorgt voor leed en klimaatverandering, en verhoogt het risico op pandemieën. Moeten we afzien van dierlijke producten?

Lees meer
eten portret en profil voedsel
eten portret en profil voedsel
Eten
Voor leden

‘Als ik eet, beweegt de wereld door mij’

De klassieke filosofie neemt kijken en redeneren als uitgangspunt. Annemarie Mol laat zien wat er met het denken gebeurt als we eten centraal stellen. De mens is niet langer een buitenstaander.

Lees meer
Daan Roovers Diner pensant eten filosofie etende filosofen proeven smaak
Daan Roovers Diner pensant eten filosofie etende filosofen proeven smaak
Eten

Portretten: Etende filosofen

Filosofen kauwen niet alleen op gedachten. Fotograaf Valerie Granberg ging met hen aan tafel voor haar boek Diner pensant.

Lees meer