Home Eten
Eten
12 artikelen

Eten

Kun je denken met je buik?
Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Dieren
Voor leden

Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?

Dierconsumptie zorgt voor leed en klimaatverandering, en verhoogt het risico op pandemieën. Moeten we afzien van dierlijke producten?

Lees meer
Daan Roovers Diner pensant eten filosofie etende filosofen proeven smaak
Daan Roovers Diner pensant eten filosofie etende filosofen proeven smaak
Eten

Portretten: Etende filosofen

Filosofen kauwen niet alleen op gedachten. Fotograaf Valerie Granberg ging met hen aan tafel voor haar boek Diner pensant.

Lees meer
Wat transparantie niet laat zien
Wat transparantie niet laat zien
Eten
Voor leden

Wat transparantie niet laat zien

Hoe meer informatie we hebben over ons eten, hoe meer we het vertrouwen. Maar die transparantie toont volgens Ellen Mangnus een vertekende werkelijkheid. Deel 1 van een serie over voedsel. Vroeger kenden we de boer en de bakker, nu hebben we vaak geen idee waar en hoe wat op ons… Read More

Lees meer
Willemiek Kluijfhout
Willemiek Kluijfhout
Eten
Voor leden

‘De mens lijdt onder haar verlangens’

Willemiek Kluijfhout is filmregisseur. Onlangs ging haar documentaire The Taste of Desire in wereldpremière. Hierin onderzoekt ze de menselijke verlangens aan de hand van de oester.

Lees meer
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
Eten
Voor leden

Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?

We vroegen onze lezers hoe ze de dag plukken. Dat gebeurt vooral in de natuur en met vrienden. 1. Natuur De dag plukken in de natuur is iets waar de romanticus Jean-Jacques Rousseau helemaal achter zou staan. Rousseau beschouwt de natuur als een bron van het goede, van onschuld, menslievendheid… Read More

Lees meer
Julian Baggini eten biologisch filosoof
Julian Baggini eten biologisch filosoof
Eten
Voor leden

Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’

Lees meer
Filosoof en kok Ottolenghi
Filosoof en kok Ottolenghi
Eten
Voor leden

Filosoof en kok Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof.   ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi. Voor hij gaat… Read More

Lees meer
Stine Jensen: Echt eten
Stine Jensen: Echt eten
Eten

Stine Jensen: Echt eten

Eco-food is de nieuwe religie. Het kan een randstedelijk verschijnsel zijn, maar ik zie het overal om me heen. Veel kennissen en vrienden starten de dag met een portie havermout na het lezen van De voedselzandloper, schudden nee als de koekjes op tafel komen, en kiezen bij het diner voor… Read More

Lees meer
‘Wie nadenkt, wordt veganist’
‘Wie nadenkt, wordt veganist’
Dieren

‘Wie nadenkt, wordt veganist’

Volgens Floris van den Berg (40) is een echte filosoof vanzelfsprekend veganist. Wie toch gebruikmaakt van dierlijke producten ‘is een negen-tot-vijffilosoof en durft niet echt na te denken’. U schreef het boek De vrolijke veganist. Waarom? ‘Ik ben al twintig jaar vegetariër, maar pas sinds… Read More

Lees meer
proeven smaak kokosnoot
proeven smaak kokosnoot
Eten
Voor leden

De zinnen van Désanne van Brederode: smaak

Auto­noom proeven wordt door tal van omstan­digheden bemoeilijkt. Je hebt altijd met meer te maken dan de smaak, de geur en de textuur van het object. Wie wil fijn­proeven moet eerst alles afle­ren wat ons over lekker en vies is wijsge­maakt. Sapere aude! Oftewel, durf te proeven!

Lees meer