
Bewustzijn


‘Is wat ik blauw noem voor jou ook blauw? Geen idee’
Filosofen Jolien Francken en Marc Slors schreven een inleiding op het bewustzijn. ‘We kunnen elkaars ervaringen niet voelen.’


‘Ons onbewuste bevat de verhalen die er niet mogen zijn’
Volgens filosoof en psycholoog Arthur Eaton hebben we allemaal narcistische trekjes. Hij schreef een psychoanalytische essaybundel.


Hoe trauma ontsnapt aan het vermogen om te vergeten
Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat ze je blijven teisteren in het heden. Femke van Hout zoekt uit hoe we met trauma’s moeten omgaan.


Filosofie is makkelijker als je denkt: bewustzijn
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we u in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Deze keer: bewustzijn.


Coen Simon: ‘Waar denken we aan als we aan denken denken?’
Coen Simon is schrijver en hoofdredacteur van Filosofie Magazine.


‘Geur boort laagjes aan in je bewustzijn’
Frank Bloem (1978) is kunstenaar en parfumeur. In zijn boek Geur. De vergeten sensatie onderzoekt hij hoe geur onze ervaring van de wereld bepaalt.


‘Mindfulness in de klas voorkomt geen depressies’
Mindfulness verbetert de mentale gezondheid van scholieren niet, stelt Brits onderzoek. Hoogleraar Paul van der Velde is niet verbaasd.


‘Bewustzijn is fysiek verklaarbaar’
Onderzoekers stellen dat ze ‘het moeilijke probleem van bewustzijn’ hebben opgelost. Neurofilosoof Marc Slors zet daar zijn vraagtekens bij.


Wat dromen ons wél vertellen
De droomwereld is in de filosofie vaak weggezet als misleidend. Terwijl dromen een rijke bron van inzicht vormen, over ons zelf en ons bewustzijn, schrijft Jeroen Hopster. ‘Elke nacht ontstaat er een ander droom-ik.’


Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie
Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?