
Klassieke Oudheid


Filosofie is makkelijker als je leest: Plato
Speciaal voor November Denkmaand pitcht de redactie elke week een filosofische klassieker. Dit keer: Symposium van Plato.


Kennis begint bij rekenen | recensie
De afwisseling van analyses en verhalen maakt de hoorcolleges van Johan Braeckman prikkelend luistermateriaal, vindt Michel Dijkstra.


Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Een democratie kan aan zichzelf ten onder gaan’
Ilja Leonard Pfeijffer schreef een roman over Socrates’ leerling Alkibiades. ‘De symptomen van democratisch verval zijn pijnlijk herkenbaar.’


Maakt denken wel gelukkig?
Filosoferen maakt gelukkig, dacht Aristoteles. Maar volgens Ben Schomakers eist de waarde die filosofen hechten aan autonoom denken zijn tol.


‘De oude Grieken laten zien dat we niet altijd in schaarste hoeven denken’
Filosoof Tazuko van Berkel doet prijswinnend onderzoek naar het economisch denken van de oude Grieken.


‘De soepgooiers zouden wel een Diogenes-speldje verdienen’
Volgens biograaf Inger Kuin was het voor Diogenes niet snel te radicaal. ‘Over de zogeheten cancelcultuur zou hij zich niet druk maken.’


Oefen jezelf in geven en ontvangen
Een handzaam boekje geeft inzicht in de kunst van het geven volgens Seneca. Het gaat niet om de gift zelf, maar om de intentie.


‘Plato’s mythen zijn geen museumstukken, maar denkinstrumenten’
Nog altijd inspireren Plato’s mythen denkers en kunstenaars. Filosoof Bert van den Berg licht toe waarom deze verhalen ons blijven boeien.


Moreel dilemma: moeten we Aristoteles cancelen?
Sommige mensen zijn van nature slaven, schreef Aristoteles zo’n 25 eeuwen geleden. Moeten we hem zijn ideeën nu kwalijk nemen?


Waarom we Socrates nooit kunnen ontraadselen
Er is zoveel over Socrates geschreven dat er tal van verschillende ‘Socratessen’ zijn ontstaan. Volgens Rico Sneller kunnen we de Griekse filosoof nooit ontraadselen.