Home Evenementen van Filosofie Magazine

Evenementen van Filosofie Magazine

Vanuit Filosofie Magazine organiseren wij regelmatig evenementen in de vorm van collegedagen en (digitale) masterclasses. Wilt u niks missen en op de hoogte blijven van onze evenementen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste informatie over toekomstige evenementen.

‘Ik wil u hartelijk bedanken voor het verzorgen van deze mooie, rijke en wijsgerige dag. Ik heb ervan genoten en ook zeker wat opgestoken. Het was goed verzorgd en alles was prima.’ – Bezoeker van de collegedag Troost

Nieuwsgierig naar onze evenementen?

Hieronder krijgt u een impressie van de evenementen die eerder georganiseerd zijn door Filosofie Magazine.

Collegedag: kan ik mezelf kennen?

‘Ken uzelf’ stond op de beroemde tempel van Delphi. Een uitspraak waar filosofie en psychologie samenkomen. Worden we betere denkers en betere mensen als we ook ons zielenleven onderhouden? Of u nu lijdt of niet, op de collegedag ‘Kan ik mezelf kennen?’ op 24 mei 2024 zaten deelnemers samen met zichzelf en met vier denkers op de sofa van de filosofie. Van Freud tot Lacan en van Binswanger tot Sartre.

Collegedag: filosoof in één dag

Waarom worden we in verlegenheid gebracht als kinderen ‘waarom’ blijven vragen? En waarom vragen we eigenlijk waarom? Volgens de filosoof Ludwig Wittgenstein houden we altijd het gevoel ‘dat zelfs als alle mogelijke vragen zijn beantwoord, onze levensproblemen nog helemaal niet zijn aangeroerd’. Deze onwetendheid is het terrein van de filosofie. Filosofen zijn geoefende twijfelaars die heel goed overweg kunnen met onwetendheid. Op de collegedag ‘Filosoof in één dag’ op 24 november 2023 leerden deelnemers filosofisch vragen van de grote denkers. Filosofie is makkelijker als je denkt.

Collegedag: Hoe verandert technologie de mens?

Met iedere nieuwe technologie staat ook een nieuwe mens op. Een mens die anders doet, en anders denkt. Niet alleen omdat elke technologie, van wiel tot virtual reality, een nieuwe metafoor werd om de wereld te begrijpen, maar vooral omdat de wereld er telkens door verandert. Nu zorgrobots, zelfrijdende auto’s, en zelfschrijvende computers een serieuze competitie aangaan met de menselijke maat organiseerde Filosofi­e Magazine op vrijdag 23 juni 2023 een collegedag over technologie.

Collegedag: Troost, lijden en geluk

Al behoort Nederland tot een van de gelukkigste landen ter wereld, de druk op de geestelijke gezondheid is groot. Maar liefst veertig procent kampt met enige vorm van psychisch leed. Hoewel het lot iedereen eens treft, is elk leed weer anders. Biedt filosofie troost? Op vrijdag 13 juni 2022 organiseerde Filosofie Magazine een collegedag met vier gelijkmoedige denkers die zich buigen over de zin en onzin van de troost van het denken.

‘Ik vond het zeer boeiende sprekers, het was een prachtige locatie, de lunch was heerlijk. Helemaal top! Ik heb alles behalve ‘geleden’ en het maakte me heel gelukkig!’ – Bezoeker van de collegedag Troost

Collegedag: Macht, autoriteit & leiderschap

Terwijl het vertrouwen in recht, wetenschap en politiek daalt, neemt de behoefte aan sterke leiders toe. We geloven minder, maar volgen des te meer. Op vrijdag 11 maart 2022 organiseerde Filosofie Magazine een collegedag met vier gezaghebbende denkers over wat we wel graag hebben maar niet graag voeren: de leiding.

Collegedag: Natuur

De natuur staat volop in de schijnwerpers. Of het nu klimaatspijbelaars of boze boeren zijn, iedereen lijkt zich met de natuur te bemoeien. Maar hoe verhoudt de mens zich ten opzichte van de natuur? Kunnen wij de natuur bedwingen of zijn wij juist aan haar overgeleverd? Filosofie Magazine organiseerde een collegedag over alles wat de natuur aangaat. Van het dier tot het weer, en van het milieu tot de mens.

Als bijna leek op filosofisch gebied heb ik deze dag bijzonder positief ervaren. Zowel vooraf, tijdens en ook na de collegedag. Ik was goed voorbereid, sprekers brachten verschillende thema’s met persoonlijke invalshoeken, geïnspireerd door filosofen, kunstenaars als eigen ervaringen. Heerlijke lunch, aardige mensen om je te helpen, leuke, interessante ontmoetingen en een prima plek, waar je ook nog gratis mocht vertoeven, na afloop. – Ervaring van een bezoeker van de collegedagen