Schoonheid
Filosoof Paul C. Taylor: ‘We hebben het begrip “ras” nodig’
Denken over mensen vanuit ras heeft tot veel bloedvergieten geleid. Toch moeten we volgens Paul C. Taylor niet doen alsof het niet bestaat.
De (voetbal)filosofie van Ajax-coach Francesco Farioli
De nieuwe trainer van Ajax is filosoof op papier en op het veld. Hoe bereid je je voor op wat je niet kunt weten? Dat is de kwestie.
‘Kunst hoeft niet mooi te zijn, dacht Kant’
Immanuel Kant schreef drie klassiekers over kennis, moraal en smaak. Dit keer: Frans van Peperstraten over de Kritiek van het oordeelsvermogen.
‘Hoe leer je schoonheid aan beleidsmakers?’
Schoonheid is in de praktijk een bijna onhanteerbaar fenomeen, weet Selby van Holthe, filosoof en adviseur van een woningcorporatie.
Vouwen
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: vouwen.
Stéphane Symons: ‘Schoonheid moet je aan den lijve ondervinden’
Volgens cultuurfilosoof Stéphane Symons vat je schoonheid niet door haar te definiëren.
Liesbeth Woertman: ‘Je bent het mooist als je niet met je uiterlijk bezig bent’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: psycholoog Liesbeth Woertman over het uiterlijk.
Laura van der Haar: ‘Verliefdheid is als openklappen’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: schrijver Laura van der Haar over verwondering.
Boekenkast september 2023
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van dol op data tot een lofzang op luiheid.
Het geluk van het nietsdoen
We werken ons een slag in de rondte. Maar volgens cultuurfilosoof Byung-Chul Han vormt juist nietsdoen de basis van al het geluk.