
Historisch profiel


Rosa Luxemburg, de martelares van het marxisme
Haar hele leven streed Rosa Luxemburg (1871-1919) voor een socialistische revolutie, die de wereld rechtvaardig moest maken.


Frantz Fanon, de antikoloniale psychiater
Pas als het kolonialisme geheel vernietigd is, is de zwarte mens werkelijk vrij, meende psychiater en filosoof Frantz Fanon.


Hans Jonas, de tovenaarsleerling van Heidegger
De Duitse denker Hans Jonas (1903-1993) was een student van Heidegger. Hij ontwikkelde een filosofie die meer hoop biedt dan die van zijn leermeester.


Ayn Rand: de literaire egoïst
Jaag onbelemmerd je eigen geluk na, raadde Ayn Rand aan. Alleen dan ben je werkelijk vrij. En het is ook nog eens goed voor de samenleving.


Bruno Latour: de grensverleggende denker
Ook dieren en natuurgebieden hebben belangen, vond Bruno Latour. Hij pleitte voor een nieuwe relatie tussen mens en planeet.


Saul Kripke, de horkerige logicus
Saul Kripke had revolutionaire ideeën over het verschil tussen mogelijk en noodzakelijk. Met zijn persoonlijkheid maakte hij minder indruk.


Edith Stein, de heilige fenomenoloog
Filosoof en non Edith Stein was gefascineerd door de kloven tussen individuen. Ze vroeg zich af of er zoiets is als een gedeelde ervaring.


Markies de Sade, de seksbeluste vrijheidsdenker
De Franse schrijver Markies de Sade (1740-1814) was al in zijn eigen tijd controversieel, maar bleef strijden voor zijn verlichtingsidealen.


Michel Serres: de literaire wetenschapsfilosoof
De Franse filosoof Michel Serres wilde de zachte wetenschappen harder maken en de harde zachter. En een contract met de natuur sluiten.


Friedrich Schelling, de mystieke vrijheidsdenker
Als je de menselijke vrijheid wilt begrijpen, moet je God begrijpen, stelde de Duitse filosoof Friedrich Schelling. Hij ontwikkelde een mystieke natuurfilosofie, waarin niet alleen de mens, maar alles in het universum een vrij leven leidt.