
Filosofie en literatuur


Denken in beelden
De wereld van Sofie is er nu als graphic novel. De filosofische metaforen worden erin sterk verbeeld, aan leren filosoferen schort het nog.


Uitblinken in nederigheid
Elizabeth Hardwick onderzocht de weerbarstige verhouding tussen de seksen in de levens van werkelijke en fictieve vrouwen uit de literatuur.


‘Ik zet graag de deur open, al weet ik niet wat ik binnenhaal’
Miriam Rasch is essayist en filosoof en verbonden aan de Willem de Kooning Academie


Verlangen smaakt bitterzoet
Anne Carson schrijft betoverende, genre-overstijgende boeken. Haar eerste werk verscheen onlangs in het Nederlands als Eros, bitterzoet.


‘Het is terecht dat mensen gebruikmaken van gaten in het systeem’
De organisatie van de NS Publieksprijs moet de verkiezing stopzetten. Miriam Rasch vindt het niet gek dat er met de stemming geknoeid werd.


‘Het lichaam weet meer dan we weten’
Mischa Andriessen (1970) publiceerde vijf dichtbundels. Onlangs verscheen zijn eerste verhalenbundel: Probeer de hemel mijn huis te maken.


‘Woolf laat zien dat je steeds een ander mens bent’
Hélène Gelèns (55) is filosoof, schrijver en dichter. Haar nieuwste dichtbundel heet beginnen voor gevorderden.


Hoe Salman Rushdie de vrijheid van meningsuiting uitdaagt
Wat zeggen de boeken van Salman Rushdie zelf over de vrijheid van meningsuiting?


Florian Jacobs: ‘Rilke zuigt je in zijn wereld’
Volgens filosoof Florian Jacobs kan de rusteloze dichter Rainer Maria Rilke wedijveren met de grootste filosofen. Jacobs volgde Rilkes wegen door Europa en brengt in zijn boek Blijven is nergens de filosofische denkbeelden uit Rilkes grote werken naar de oppervlakte.


Het verlangen van het Grote Niets
De droom van de rode kamer van Cao Xueqin is de Chinese evenknie van Dante en Shakespeare. Filosoof Michel Dijkstra leest opgewonden de nieuwe vertaling met de hartstochtelijke lessen van fee Ontnuchtering.