
Alternatieve feiten


‘De wetenschap is minder vernieuwend dan vroeger’
Wetenschappelijke vernieuwing gaat geleidelijk, en niet met grote breuken, zegt wetenschapsfilosoof Jan-Willem Romeijn.


‘Praktisch in onze achtertuin is een zwart gat gevonden’
Onderzoekers vonden op ‘slechts’ 1550 lichtjaar van de aarde een zwart gat. Volgens George van Hal vereist de kosmische wereld een andere taal.


‘Meer zeedieren dan we dachten kunnen communiceren’
Onderzoekers hebben ‘gesprekken’ opgevangen van 53 soorten zeedieren. Taalkundige Sterre Leufkens bekijkt de taal, ook zonder menselijke bril.


‘Mindfulness in de klas voorkomt geen depressies’
Mindfulness verbetert de mentale gezondheid van scholieren niet, stelt Brits onderzoek. Hoogleraar Paul van der Velde is niet verbaasd.


‘Bewustzijn is fysiek verklaarbaar’
Onderzoekers stellen dat ze ‘het moeilijke probleem van bewustzijn’ hebben opgelost. Neurofilosoof Marc Slors zet daar zijn vraagtekens bij.


‘Persoonlijke groei na trauma is niet zelf in te schatten’
Mensen kunnen niet goed inschatten of een opgelopen trauma bijdraagt aan persoonlijke groei, stelt recent onderzoek. Geheugenexpert Douwe Draaisma vindt het concept van posttraumatische groei sowieso problematisch.


‘Kunstmatige intelligentie kan de rechter helpen’
Kunstmatige intelligentie kan de rechter helpen bij de besluitvorming. Laura Davies vraagt zich af wat dit betekent voor de positie van de rechter.


‘Veroudering wordt veroorzaakt door DNA-schade’
Een groep Rotterdamse genetici stelt dat ze de centrale oorzaak van veroudering hebben gevonden. Filosoof Tsjalling Swierstra vraagt zich af of ons begrip van veroudering hierdoor gaat veranderen.


Hoe zou de geschiedenis eruitzien als we ons niet langer richten op man-vrouw?
Archeologisch onderzoek weerspreekt de aanname dat de man jaagde en de vrouw verzamelde. Filosoof Veronica Vasterling vraagt zich af hoe de geschiedenis eruit zou zien als we ons niet langer richten op man-vrouw.


Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is
Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.