
Onderwijs


Kristof Van Rossem: ‘Leeg luisteren kun je leren’
Socratisch trainer Kristof Van Rossem krijgt zelfs radicaliserende jongeren aan het filosoferen. Het begint met de juiste houding.


Opvoeden kun je niet leren | recensie
Filosoof Joris Vlieghe stelt de essentiële vraag waaruit een goede opvoeding bestaat. Zijn antwoord is een inspiratiebron voor alle opvoeders.


‘Kleuters kunnen prima filosoferen’
Om filosofie te beoefenen hoef je geen volwassene te zijn, weet kinderfilosoof Maaike Merckens-Bekkers. En het is ook nog eens goed voor kinderen.


‘Filosofie is een bij uitstek praktisch schoolvak’
Hoe schep je in de klas ruimte om te denken? Filosoof Eva-Anne Le Coultre promoveerde op deze vraag. Ze pleit voor filosofie op alle niveaus.


De mens van binnenuit begrepen
Het uitmuntende nieuwe eindexamenboek filosofie laat het raadsel van de mens intact, en geeft leerlingen een hoopvolle boodschap mee.


‘Maak tijd voor verstilling in de klas’
Filosoof Joop Berding, onderwijsman in hart en nieren, wijst op het belang van verwondering en verinnerlijking in de klas.


Laat je ziel niet ontwortelen
De ‘Lessen in filosofie’ van Simone Weil, over aandacht en de ontplooiing van de ziel, zijn voor het eerst verschenen in het Nederlands.


‘De winst van het denken is nergens zo groot als op het vmbo’
Ons onderwijssysteem verdeelt de samenleving onterecht in denkers en doeners. Hoe maak je filosofie toegankelijk voor iedereen?


Dewey was een nationaal geweten voor Amerika
De mens schept zichzelf in zijn daden, stelde de Amerikaanse filosoof John Dewey. Hij zag het leven als een onophoudelijk proces van groei en ontwikkeling. En de ervaring staat daarbij altijd centraal.


Ronald van Raak: ‘Eer de vergeten filosoof Jacob Moleschott’
De Nederlandse filosoof Jacob Moleschott (1822-1893) is in ons land bijna vergeten. Een slechte zaak, meent filosoof Ronald van Raak.