Mensenrechten
‘Voor vooruitgang heb je geschiedenis nodig, dacht Herder’
Hoe worden we humaan, vroeg Johann Gottfried Herder zich af. Pieter Ippel pleit voor een herwaardering van de Duitse verlichtingsdenker.
Durf te denken: Liesbeth Zegveld over de moraal van Kant
In de online serie ‘Durf te denken’ reageert een bekende denker op een citaat van Kant. Dit keer: advocaat Liesbeth Zegveld over Kants moraal.
Anaïs Van Ertvelde: ‘Alle mensen zijn gelimiteerd’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: Anaïs Van Ertvelde (1988) over menswaardigheid.
De wereld worstelt nog steeds met de demonen waar Fanon over schrijft | recensie
Frantz Fanons De verworpenen van de aarde verschijnt opnieuw in het Nederlands. Een terechte klassieker, vindt recensent Alicja Gescinska.
Oekraïne toont dat de burger niet zonder krijger kan
Filosoof Florian Jacobs ziet in Oekraïne hoe vrijheid niet kan bestaan zonder strijdlust. ‘Een krijgersethos laat zich alleen bevechten met een krijgersethos.’
Word je van filosofie een beter mens?
Klaas Rozemond denkt dat de filosofie ons helpt om moreel beter te handelen. Arts en filosoof Bert Keizer gelooft daar niet in.
‘Met excuses voor de slavernij maakt Nederland een diepe kniebuiging’
De koning bood op 1 juli 2023 excuses aan voor de slavernij. Volgens socioloog Rudi Laermans heeft Nederland hiermee een verlichtingsbelofte ingelost.
‘Het hele ecosysteem moet het uitgangspunt van het recht zijn’
Rivieren, bossen en zeeën moeten ook rechten krijgen, vindt milieujurist Jessica den Outer. ‘Ons wereldbeeld en het recht hangen nauw samen.’
Frantz Fanon, de antikoloniale psychiater
Pas als het kolonialisme geheel vernietigd is, is de zwarte mens werkelijk vrij, meende psychiater en filosoof Frantz Fanon.
‘Het recht om te demonstreren staat onder druk’
De arrestaties bij Extinction Rebellion laten zien dat de macht steeds harder optreedt tegen demonstranten, zegt Mathijs van de Sande.