
Mensenrechten


Word je van filosofie een beter mens?
Klaas Rozemond denkt dat de filosofie ons helpt om moreel beter te handelen. Arts en filosoof Bert Keizer gelooft daar niet in.


‘Met excuses voor de slavernij maakt Nederland een diepe kniebuiging’
De koning bood excuses aan voor de slavernij. Volgens socioloog Rudi Laermans lost Nederland hiermee een verlichtingsbelofte in.


‘Het hele ecosysteem moet het uitgangspunt van het recht zijn’
Rivieren, bossen en zeeën moeten ook rechten krijgen, vindt milieujurist Jessica den Outer. ‘Ons wereldbeeld en het recht hangen nauw samen.’


Frantz Fanon, de antikoloniale psychiater
Pas als het kolonialisme geheel vernietigd is, is de zwarte mens werkelijk vrij, meende psychiater en filosoof Frantz Fanon.


‘Het recht om te demonstreren staat onder druk’
De arrestaties bij Extinction Rebellion laten zien dat de macht steeds harder optreedt tegen demonstranten, zegt Mathijs van de Sande.


Paul van Tongeren: ‘Ruttes schaamte is belangrijker dan zijn excuses’
De slavernij was het gevolg van een diepgeworteld racisme, schrijft Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.


Tussen totalitaire tendens en terreur
Het boek Imperialisme van Hannah Arendt helpt ons om racisme en het verval van de natiestaat beter te begrijpen, schrijft Marli Huijer.


Weekendlijstje: Immigratie
Wat vertelt onze omgang met migranten over onszelf? En hoe moeten we ons verhouden tot deze ‘ander’? Vijf artikelen over ons, de grens en de ander.


Weekendlijstje: Mensenrechten
China werkt aan een alternatief model voor de mensenrechten. Maar waar komen die eigenlijk vandaan? En zijn ze nog wel van deze tijd?


Ronald van Raak: ‘Eer de vergeten filosoof Jacob Moleschott’
De Nederlandse filosoof Jacob Moleschott (1822-1893) is in ons land bijna vergeten. Een slechte zaak, meent filosoof Ronald van Raak.