10-2023
Verder in dit nummer: een interview met filosoof en hoofdredacteur van De Correspondent Rob Wijnberg over de toestand van de waarheid in onze tijd, een historisch profiel van dichter en denker C.O. Jellema over het verlangen op te gaan in je omgeving, een vraaggesprek met filosoof en moeder Jonna Bornemark over wat zwangerschap ons leert over de mens, en socratisch trainer Kristof Van Rossem legt uit hoe je goede vragen stelt. Ten slotte gaat het in het katern ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ over de klassieke vraag: wat is geluk?
Kun je kwaad doen als je het goed bedoelt?
Ontnemen we de werkelijkheid niet haar ware gedaante zodra we het kwaad een gezicht geven, vraagt hoofdredacteur Coen Simon zich af.
Rob Wijnberg: ‘Waarheid is een weefsel’
Volgens filosoof Rob Wijnberg is waarheid zijn zeggingskracht nog lang niet verloren. Anders zouden we het ook niet over nepnieuws hebben.
Liesbeth Woertman: ‘Je bent het mooist als je niet met je uiterlijk bezig bent’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: psycholoog Liesbeth Woertman over het uiterlijk.
‘Veel werknemers vinden hun werk nutteloos’
Negentien procent van de Amerikanen vindt zijn baan nutteloos. Maar nutteloos werk is nog niet zinloos, zegt filosoof Inge van Nistelrooij.
Afronauten
Interpretaties zeggen vooral iets over jezelf en je eigen belevingswereld, schrijft Denker des Vaderlands Marjan Slob.
Moreel dilemma: mag je oorlogsgeweld met geweld bestrijden?
Is geweld beantwoorden met geweld altijd gerechtvaardigd in oorlogstijd?
Spoedcursus: het kwaad
Vier denkers over de vraag: waar komt het kwaad vandaan?
Moeten we het kwaad een gezicht geven?
Door het kwaad een gezicht te geven maken we kwesties als machtsmisbruik bespreekbaar. Maar hebben we het kwaad er ook mee begrepen?
Als kwaad geen mensenwerk is
Het kwaad lijkt soms eerder een kwestie van onmacht dan van schuld. Waar komt het kwaad vandaan waar niemand schuld aan heeft?
Waarom tijd vrijmaken niet bij je agenda begint
Volgens Jenny Odell moeten we anders over tijd gaan denken. ‘Het verlangen naar meer tijd is onderdeel van een verlangen naar betekenis.’
Kristof Van Rossem: ‘Leeg luisteren kun je leren’
Socratisch trainer Kristof Van Rossem krijgt zelfs radicaliserende jongeren aan het filosoferen. Het begint met de juiste houding.
Niet-weten
Miriam Rasch wil alles weten over het niet-weten. ‘Maar waarom wil ik mijn gebrek aan informatie eigenlijk opvullen?’
Jonna Bornemark: ‘We komen allemaal van een ander’
Toen filosoof Jonna Bornemark kinderen kreeg ging ze anders nadenken over de grenzen van het zelf. ‘De woorden “ik” en “jij” schieten tekort.’
C.O. Jellema, de mystieke dichter
C.O. Jellema vond inspiratie in de natuur en de middeleeuwse mystiek. Hij betwijfelde of de mens zichzelf en de wereld wel echt kan kennen.
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is geluk?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is geluk?
‘Je moet gewoon even…’
Praktisch filosoof Elke Wiss stelt elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.
Feelgoodhumanisme | recensie
Sarah Bakewell schreef een enthousiaste geschiedenis van het humanisme. Maar de problematische kanten ervan verdwijnen uit zicht.
Filosofie van het doe-het-zelf | recensie
De Amerikaanse schrijver Michael Pollan schreef een filosofische making of van zijn schrijvershuisje.
Opvoeden kun je niet leren | recensie
Filosoof Joris Vlieghe stelt de essentiële vraag waaruit een goede opvoeding bestaat. Zijn antwoord is een inspiratiebron voor alle opvoeders.
Boekenkast oktober 2023
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van Romeinse redenaars tot medische macht.
Tekenen
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: tekenen.
Ex-satanist
Tekenaar Argibald maakt elke maand een filosofisch getinte cartoon. Dit keer: de ex-satanist
Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.