Het menselijk gewoon Kunst

Tekenen

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: tekenen.

Door Coen Simon op 22 september 2023

menselijk gewoon tekenen graffiti viaduct beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: tekenen.

FM10 cover Filosofie Magazine
10-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Met de uitvinding van het schrift, zo’n 3000 jaar geleden, werd de weg vrijgemaakt voor de wetenschap, voor het vastleggen en delen van kennis. En voor de herhaling, want wetenschap is vóór alles de kunst van de herhaling. Tot die tijd heeft de mens natuurlijk ook niet stilgezeten. De oudste schilderingen die op de grotwanden van Lascaux zijn gevonden dateren van 12.000 jaar voor we onszelf leerden schrijven.

Voor een kind leert schrijven tekent het zich een weg in de wereld. Wat bezielt ons in al dat tekenen? ‘Er is geen moment,’ schrijft socioloog Mary Parker Follett in Creative Experience (1924), ‘dat het leven, de voortdurende verscheidenheid, even stopt opdat we kunnen genieten van een vredige stilstand.’

Onrust tekent de mens.