11-2023
Verder in dit nummer: een interview met de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman over hoe je jezelf kunt leren kennen, een historisch profiel van de radicale mediacriticus Jean Baudrillard die verklaarde dat echt en nep hetzelfde zijn, een vraaggesprek met Maarten van Doorn over waarom we beter denken dan we denken en bedrijfsethicus Menno de Bree legt uit hoe hij artsen, bankiers en andere professionals uit hun risicomijdende houding trekt. Ten slotte gaat het in het katern ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ over de vraag: wat is genot?
Is een vrije wil wel vrij, als je deze niet zelf hebt gewild?
We mogen blij zijn dat iedereen de mogelijkheid heeft om te willen wat hij of zij wil, schrijft hoofdredacteur Coen Simon.
Tinneke Beeckman: ‘Er is altijd een onbekendheid met jezelf’
Om jezelf te kunnen kennen moet je eerlijk tegenover jezelf zijn. Dat valt te leren, zegt de Vlaamse filosoof Tinneke Beeckman.
Roxane van Iperen: ‘Er is nog veel meer wat je niet weet dan je al dacht’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: schrijver Roxane van Iperen (1976) over verhalen.
‘Optimisme is voor 23 procent aangeboren’
Onderzoekers stellen dat optimisme voor 23 procent genetisch is bepaald. Daarmee vergeten ze de persoonsvorming, zegt Joep Dohmen.
Graaf diep genoeg in mensen en je vindt hetzelfde
Als je iemands masker afrukt maak je diegene minder complex dan die is, schrijft Denker des Vaderlands Marjan Slob.
Moreel dilemma: moet iedereen een basisinkomen krijgen?
Een basisinkomen kan mensen uit de armoede trekken. Maar volgens critici speelt het profiteurs in de kaart. Is het wel een eerlijke maatregel?
Spoedcursus: vrije wil
Vier filosofen over de vraag: bestaat de vrije wil?
De verleiding van de vrije wil
Er is vaak gepoogd om te bewijzen dat de vrije wil niet bestaat, toch blijft de gedachte dat we vrije keuzes kunnen maken ons aantrekken. Waarom?
Waarom we ons uit vrije wil laten knechten
Waarom onderwerpen mensen zich? Volgens filosoof Isolde Charim betekent handelen uit vrije wil niet dat je ook daadwerkelijk vrij bent.
Bernardo Kastrup: ‘Ons brein is een product van de wil’
De realiteit bestaat niet uit materie, maar uit bewustzijn, zegt filosoof en computerwetenschapper Bernardo Kastrup.
Menno de Bree: ‘Beter denken leidt tot betere beslissingen’
Bedrijfsethicus Menno de Bree probeert artsen, bankiers en andere professionals uit hun risicomijdende denken te trekken.
Onthouding
Miriam Rasch trok zich een paar dagen terug in het klooster. ‘Soms heb je gewoon een rehab voor de geest nodig.’
‘De mens is feilbaar, maar niet irrationeel’
We denken beter dan we denken, meent de jonge filosoof Maarten van Doorn. Maar goed leren nadenken is wel een gezamenlijke onderneming.
Jean Baudrillard, de radicale mediacriticus
De realiteit bestaat niet, dacht de Franse filosoof Jean Baudrillard (1929-2007). We leven in een door de media gevormde hyperrealiteit.
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is genot?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is genot?
‘De vraag stellen is ’m beantwoorden’
Praktisch filosoof Elke Wiss stelt elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.
Kennis begint bij rekenen | recensie
De afwisseling van analyses en verhalen maakt de hoorcolleges van Johan Braeckman prikkelend luistermateriaal, vindt Michel Dijkstra.
Waarom horror ons zo aantrekt | recensie
Horror confronteert ons met onze sterfelijkheid, meent filosoof Dimitri Goossens. Maar waarom zoekt Goossens juist daar een memento mori?
De waarheid is niet failliet | recensie
De postmodernisten zouden ervoor hebben gezorgd dat de waarheid er niet meer toe doet. Jan Keij bewijst dat hun relativisme ook maar relatief was.
Boekenkast november 2023
De redactie signaleert elke maand de boeken die het meest opvallen. Dit keer: van vragen vol verbeelding tot de rafelranden van de rede.
Onderhouden
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: onderhouden.
Braaf
Tekenaar Argibald maakt elke maand een filosofisch getinte cartoon. Dit keer: braaf.
Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.