Het menselijk gewoon

Onderhouden

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: onderhouden.

Door Coen Simon op 20 oktober 2023

onderhouden boot sloep planten roest beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: onderhouden.

Filosofie Magazine FM11 vrije wil
11-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Hoe vaak mensen ook van zichzelf zeggen dat voor hen het glas meestal halfvol is en niet halfleeg, vrijwel niemand denkt bij het zien van roest, schimmel of houtrot dat het een wonder is hoe strak de meeste kozijnen, autodeuren en brugleuningen in de lak zitten. Zonder dat de optimist het doorheeft is hij, net als de pessimist, altijd bezig om de wereld van de ondergang te redden. Misschien is de hele polarisatie tussen pessimisten en optimisten eigenlijk alleen maar een copingstrategie die ieder van ons moet afleiden van de al te menselijke angst voor vernietiging. De optimist Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716) zag het onbeholpen menselijk gerommel aan voor de best mogelijke wereld. Volgens diens zelfverklaarde tegenstander Voltaire (1694-1778) moeten wij ‘onze tuin bewerken’. Wat is het verschil?