05-2024
Verder in dit nummer: een interview met cabaretier en filosoof Tim Fransen over hoop en vrees in ons ‘Calamiteitperk’, een historisch profiel van de mystieke denker Cusanus over waarom niet weten belangrijker is dan weten, een klassieker van Alasdair MacIntyre die uitlegt waarom het leven zonder deugden een grote chaos wordt, en ten slotte de inzichten in de grenzen van je eigen denken van de praktisch filosoof Harm van der Gaag. Ook kun je dit nummer het filosoferen weer zelf oefenen in het katern ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’. Met deze keer de vraag: wat is verandering?
Snacken
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: snacken.
De wereld is onze woonplaats | recensie
Niet de mens, maar de wereld vormt het hart van de politiek, volgens filosoof Dirk De Schutter. Hij schreef een boek over het behoud van de wereld.
Goed genoeg opvoeden
Zorgen voor je kind draait om nabij zijn én om afstand houden, schrijft filosoof en moeder Jannah Loontjens. Hoe vind je daarin balans?
‘Nee hoor, ik ken iemand die…’
Praktisch filosoof Elke Wiss stelt elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.
Micky Overman: ‘Een grap is een dialoog’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: stand-upcomedian Micky Overman (1989) over humor.
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is verandering?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is verandering?
Cusanus, de katholieke mysticus
Maak werk van je onwetendheid, spoorde Cusanus (1401-1464) aan. De filosoof en kardinaal hield er verrassend moderne ideeën op na.
Cynische levenskunst | recensie
De Griekse cynici hadden een radicale afkeer van rijkdom, aanzien en macht, blijkt uit een vermakelijke bundeling van hun teksten.
Harm van der Gaag: ‘Er rammelt altijd wat aan je denken’
Wie denkt, stuit altijd tegen de grenzen van zijn eigen denken, merkt Harm van der Gaag in zijn filosofische praktijk. Dat inzien kan bevrijdend zijn.
Niet alles is politiek
Alles is politiek! Hoe vaak had Miriam Rasch dat wel niet met luide stem verklaard. Toch begon het idee haar dwars te zitten.
Portretten: zorgen
Vier mensen over de vraag: wat is zorgen?
Moreel dilemma: kan AI een auteur zijn?
AI genereert met gemak een prikkelend essay, opzwepende muziek of een subliem ontwerp. Mogen we AI daarvan de auteur noemen?
Voor wie zorgen we als we zorgen?
Alleen met zorgen kan een mens zorgeloos leven, schrijft hoofredacteur Coen Simon.
Two bees or not two bees?
Tekenaar Argibald maakt elke maand een filosofisch getinte cartoon. Dit keer: two bees or not two bees?
Boekenkast mei 2024
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van Nietzsches notities tot de zin van ziekte.
Ignaas Devisch: ‘Empathie vernauwt ons bewustzijn’
Empathie is een voorwaarde voor goede zorg, maar te veel empathie kan zorg onmogelijk maken, zegt filosoof Ignaas Devisch.
De terugkeer van de deugden
We hebben weer een gemeenschappelijke moraal nodig, schrijft filosoof Alasdair MacIntyre. En daarvoor kunnen we terecht bij Aristoteles.
De mens is een zorgend wezen
Zorg is fundamenteel voor wie we zijn: door te zorgen voelen we ons betrokken bij de wereld. Maar wat is zorg eigenlijk?
De ontdekking van het onbewuste | recensie
Freud kwam in een broeierig Wenen op het idee van het onbewuste, schrijft Frank Tallis in zijn boek over de grondlegger van de psychoanalyse.
Geluksvogels
Een stukje geclaimde stoep op Koningsdag zet Denker des Vaderlands Marjan Slob aan het denken over rechtvaardigheid.
Alternatieve feiten: ‘Onze vroegste herinneringen liggen nog ergens opgeslagen’
Herinneringen aan onze vroegste jeugd blijven bewaard, stellen wetenschappers. Maar het geheugen doet meer dan bewaren, zegt Léon de Bruin.
Tim Fransen: ‘Ons idee van vooruitgang klopt niet’
We hebben het beter dan ooit, volgens cabaretier en filosoof Tim Fransen, maar leven met ongekende gevaren.
Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.