12-2022
Verder in dit nummer: leren filosoferen over macht, cultuurfilosoof Thijs Lijster over de wereld als gemeenschapstuintje, een historisch profiel van de horkerige taalfilosoof Saul Kripke, en een interview met levenskunstdenker Joep Dohmen, over zelf leren leven in plaats van te worden geleefd.
Coen Simon: ‘Spel is het beste humeurmanagement’
Coen Simon is schrijver en hoofdredacteur van Filosofie Magazine
‘Laten we de wereld organiseren als een gemeenschappelijk tuintje’
We zijn cruciale aspecten van ons leven als koopwaar gaan behandelen, stelt Thijs Lijster. Tijd voor een herwaardering van de meenten.
‘Aandacht is nodig voor een gezonde democratie’
De Britse schrijver en journalist Johann Hari (1979) schreef het boek De aandacht verloren over het verlies van ons concentratievermogen.
‘Mindfulness in de klas voorkomt geen depressies’
Mindfulness verbetert de mentale gezondheid van scholieren niet, stelt Brits onderzoek. Hoogleraar Paul van der Velde is niet verbaasd.
Vliegschaamte
Paul van Tongeren is filosoof en Denker des Vaderlands
Moreel dilemma: moeten we zorgverleners wel vervangen door robots?
Zorgrobots houden gezelschap, bieden steun en ontlasten de ouderenzorg. Maar is het wel wenselijk dat ouderen verzorgd worden door robots?
Portretten: Spelen
Vier spelers over de vraag: wat is spelen eigenlijk?
‘Het spel heeft geen fundament, maar is wel echt’
Het spel bleef voor de filosofie lange tijd een glibberig probleem. Dat veranderde radicaal in de moderne tijd, zegt filosoof Frank Chouraqui.
Het leven als een eindeloze puzzel
Waarin schuilt de zin van het leven? In activiteiten die hun eigen doel in zich dragen, meent Moritz Schlick. Zoals het spel.
De vrijheid van het onvoorspelbare
Hoe speelser een cultuur, hoe gezonder, vond Johan Huizinga. Ook in onze samenleving wordt deze gedachte weer toegepast in sport, spel en opvoeding.
Joep Dohmen: ‘Ontstijg de menselijke leugenachtigheid’
Levenskunstfilosoof Joep Dohmen vraagt zich af wat het betekent om een persoon te zijn. Hoe doe je dat? ‘Onderzoek je verlangens en verhef die tot wil.’
‘Ik zet graag de deur open, al weet ik niet wat ik binnenhaal’
Miriam Rasch is essayist en filosoof en verbonden aan de Willem de Kooning Academie
‘Oude mythen beperken nog altijd ons wereldbeeld’
Ons mensbeeld is gebaseerd op ideeën die niet kloppen, zegt David Wengrow. ‘De Verlichting begon niet in Frankrijk, maar in Amerika.’
Saul Kripke, de horkerige logicus
Saul Kripke had revolutionaire ideeën over het verschil tussen mogelijk en noodzakelijk. Met zijn persoonlijkheid maakte hij minder indruk.
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is macht?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is macht?
Elke Wiss: ‘Ik moet dicht bij mezelf blijven’
Elke Wiss is praktisch filosoof en stelt hier elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.
Verlangen smaakt bitterzoet
Anne Carson schrijft betoverende, genre-overstijgende boeken. Haar eerste werk verscheen onlangs in het Nederlands als Eros, bitterzoet.
Altijd het rijk alleen
Daniel Schreiber onderzoekt wat alleen zijn betekent. Hij is eerlijk over de moeizame kanten ervan, maar vervalt soms in particulier gezwets.
Oefen jezelf in geven en ontvangen
Een handzaam boekje geeft inzicht in de kunst van het geven volgens Seneca. Het gaat niet om de gift zelf, maar om de intentie.
Afwerken
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: afwerken.
Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.