Het menselijk gewoon

Afwerken

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: afwerken.

Door Coen Simon op 18 november 2022

menselijk gewoon afwerken muur beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: afwerken.

FM 12 cover spel spelen schaakbord ballerina
12-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Waar komt toch de neiging vandaan om verbindingen te maskeren? Versnellingskabels, kettingkasten en schakelaars verhullen causale verbanden, waardoor veel van onze middelen een magisch karakter krijgen. Knip, en er was licht. Zelfs woorden worden ingezet om oorzaak en gevolg te laten verdwijnen. Want onze ‘draadloze verbindingen’ zijn immers in werkelijkheid verankerd in een heleboel draden, zendpalen, satellieten en grote grijze datacentra die wereldwijd aan de randen van onze bebouwing voor het oog verdwijnen tegen de grijze luchten – maar ook de cloud is tot de nok toe gevuld met servers, koelgeneratoren en nog meer draden. Iedereen kent het gevoel in een nieuw huis te worden overvallen door het donker als er niet één peertje is blijven hangen van de vorige bewoner. Nadat we eigenhandig verbindingen hebben gelegd, worden we onze eigen deus ex machina als het lichtknopje werkt. En met het stuc- en schilderwerk wordt ten slotte ook de geschiedenis weggewerkt.