11-2022
Verder in deze editie: leren filosoferen over ‘mij, mezelf en ik’, een uitgebreid interview over de praktische filosofie van wetenschapsfilosoof Ton Derksen, die door denkfouten op te sporen mensen uit de gevangenis krijgt, een analyse van het denkgereedschap van Hannah Arendt, en een vraaggesprek met filosoof Fleur Jongepier over haar prijswinnende onderzoek naar de invloed van Big Tech.



Coen Simon: ‘Wat betekent normaal als we het nergens zien?’
Coen Simon is schrijver en hoofdredacteur van Filosofie Magazine


Fleur Jongepier: ‘Big Tech beïnvloedt onze manier van handelen’
Doemdenken over algoritmes is niet nodig, vindt filosoof Fleur Jongepier. ‘Technologie kan onze autonomie beperken, maar ook bevorderen.’


‘Dankzij onzekerheid kunnen we leven’
Corinne Heyrman (1992) is schrijver, podcastmaker en theatermaker. Onlangs verscheen haar roman Het begin en zijn oneindigheid.


‘Bewustzijn is fysiek verklaarbaar’
Onderzoekers stellen dat ze ‘het moeilijke probleem van bewustzijn’ hebben opgelost. Neurofilosoof Marc Slors zet daar zijn vraagtekens bij.


Paul van Tongeren: ‘Zelf heb ik geen behoefte aan nog een rondje’
Paul van Tongeren is filosoof en Denker des Vaderlands


Moreel dilemma: moeten we inzetten op kernenergie?
Door oorlog en klimaatverandering staat kernenergie weer in de belangstelling. Zijn de risico’s van kernenergie moreel aanvaardbaar?


Spoedcursus: normaal
Normaal vinden we vaak doodgewoon. Maar is dat wel terecht? Vier buitengewone denkers over normaliteit.


‘De grens tussen normaal en abnormaal is niet scherp te trekken’
Afwijkend gedrag bestempelen we al snel als absurd en onmenselijk. Maar misschien is het wel heel menselijk, zegt Philippe Van Haute.


Zichtbaar maar niet gezien
De beperkingen van een afwijkend lichaam kunnen ons veel vertellen over wat ‘normaal zijn’ betekent, ziet Femke van Hout.


Modetrends in normaal zijn
Met enige gêne volgt Ira Pronk de mode. Wat trekt haar in dit kuddegedrag? In de filosofie van Georg Simmel doet ze een geruststellende ontdekking.


Tussen totalitaire tendens en terreur
Het boek Imperialisme van Hannah Arendt helpt ons om racisme en het verval van de natiestaat beter te begrijpen, schrijft Marli Huijer.


‘In de rechtszaal draait het niet om de waarheid’
Ton Derksen krijgt mensen uit de gevangenis met wetenschapsfilosofie. ‘Dat iets logisch lijkt, betekent nog niet dat het waar is.’


Miriam Rasch: ‘Autonomie vraagt erom de controle los te laten’
Miriam Rasch is essayist en filosoof en verbonden aan de Willem de Kooning Academie


Edith Stein, de heilige fenomenoloog
Filosoof en non Edith Stein was gefascineerd door de kloven tussen individuen. Ze vroeg zich af of er zoiets is als een gedeelde ervaring.


Filosofie is makkelijker als je denkt: ik
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we u in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: het ik.


Elke Wiss: ‘Wat heeft het leven precies met verdienen te maken?’
Elke Wiss is praktisch filosoof en stelt hier elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.


Drie Duitse grootheden in een roerige eeuw
Wat hebben Marx, Wagner en Nietzsche gemeen? De Duitse politicoloog Herfried Münkler brengt ze samen in verrassende analyses.


Leren om niet te haten
In klassiek geworden brieven analyseert de Amerikaanse schrijver James Baldwin de segregatie. Hij wilde niet alleen de zwarten, maar ook de witten bevrijden.


Te veel prikkels en te weinig pijn
Onze samenleving kan geen pijn meer verdragen, stelt de Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han. En dat heeft politiek en persoonlijk nadelige gevolgen.


Vatten
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: vatten.

Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.