Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2019

Verbeelding kan de wereld veranderen

Sophie van Balen
Schrijver en filosoof

Soms lijkt het alsof we alleen maar naar de toekomst kunnen kijken met een rationele en economische blik. Filosoof Sophie van Balen vraagt zich af of we nog durven te dromen van een toekomst die werkelijk anders is. Een essay over het belang van verbeelding.

Mijn 28ste verjaardag zou weleens de geschiedenisboeken in kunnen gaan als het begin van een nieuwe tijd, waarin Europa onherroepelijk verandert. Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Voor de Belgische kunstenaar en oprichter van de opleiding Speculative Documentary Thomas Bellinck is dit scenario aanleiding om een van zijn kunstwerken te veranderen. In Domo de Europa Historio en Ekzilo uit 2013 verbeeldt Bellinck een toekomstig historisch museum waarin de bezoeker vanuit een fictionele toekomst waarin de EU niet langer bestaat terugkijkt op onze tijd, als ware het geschiedschrijving. Maar ‘er zitten nu te veel feiten in de tentoonstelling’, stelt Bellinck in een interview na het nieuws van de Brexit, ‘en daarom moet ik me nieuwe ficties en beginpunten voorstellen.’ Die opvallende uitspraak laat me niet los.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden