Frankfurter Schule – betekenis
De Frankfurter Schule is een maatschappijkritische sociologische en filosofische beweging die begin twintigste eeuw ontstond aan het Institut für Sozialforschung in Frankfurt, geleid door Max Horkheimer. Geïnspireerd door het denken van Karl Marx en Sigmund Freud ontwikkelden de denkers van de Frankfurter Schule de ‘kritische theorie’, een model om de burgerlijk-kapitalistische maatschappij te analyseren, maar ook te veranderen. Bekende denkers gelieerd aan de beweging zijn naast Horkheimer Theodor Adorno, Herbert Marcuse, Walter Benjamin en Jürgen Habermas.
Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten


Theodor W. Adorno: goed leven in een foute wereld
Na 1945 is de beschaafde wereld van de jonge Adorno verdwenen. Hoe nu verder? Zijn antwoord is op het eerste gezicht onthutsend.


Herbert Marcuse, de zinderende zwartkijker
De Duitse filosoof Herbert Marcuse (1898-1979) redeneerde dat de vrijheid in het Westen een illusie was en onze verlangens onecht.


Walter Benjamin: al het nuttige is betekenisloos
Stuurde Benjamin aan op zijn eigen pech, om maar niet nuttig te hoeven zijn? Een portret van een van Duitslands meest raadselachtige denkers.


Jürgen Habermas: filosoof van de hoop en de rede
Filosoof Jürgen Habermas pleit voor een sterkere en vooral redelijkere publieke sfeer. Toch roepen zijn standpunten regelmatig weerstand op.