06-2023
Verder in dit nummer: de Turks-Duitse schrijver Kübra Gümüsay vertelt hoe taal ons gevangen kan houden en kan bevrijden, politiek filosoof Elizabeth Cripps over goed ouderschap in tijden van klimaatverandering, een interview met Jan Geurtz over waarom we niet onze gedachten zijn en een essay van sterfilosoof Markus Gabriel waarin hij bepleit dat we het dier in onszelf moeten omarmen. Ten slotte in het katern ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’: wat is de wereld?
Waarom hebben we behoefte aan wat we niet nodig hebben?
Coen Simon is schrijver en hoofdredacteur van Filosofie Magazine.
Kübra Gümüsay: ‘Taal ontsluit de wereld voor ons en begrenst haar’
Taal vormt de structuren van ons denken, zegt de Duitse journalist Kübra Gümüsay. Ze zocht uit hoe taal zowel beperkt als bevrijdt.
Huub Buijssen: ‘Winnaars geloven niet in toeval’
Huub Buijssen (1953) is psycholoog. Onlangs verscheen zijn boek Waarom succes een kwestie van geluk is.
‘Religieuze betrokkenheid niet verder afgenomen’
De religieuze betrokkenheid is in 2022 gelijk gebleven, meldt het CBS. Volgens Mark van Ostaijen heeft religie nooit aan invloed ingeboet.
Marjan Slob: ‘De boeren en ik delen liefde voor waar we leven’
Marjan Slob is filosoof en Denker des Vaderlands.
Moreel dilemma: heeft kunstmatige intelligentie een rustpauze nodig?
Prominenten uit de techindustrie roepen op tot een tijdelijke ban op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Is zo’n pauze nodig?
Spoedcursus: bezit
Vier filosofen over eigendom, bezit en spullen.
Is het tijd voor een limiet op rijkdom?
Het limitarisme stelt dat er een grens moet komen aan rijkdom. Is dat een goed idee, of getuigt het van economische naïviteit?
Ik heb, dus ik ben
Zit het verlangen om dingen te hebben in de menselijke natuur, vraagt cultuurfilosoof Thijs Lijster zich af. En is het goed of slecht?
Omarm het dier in jezelf
We zien de mens als het dier met verstand. Volgens de Duitse filosoof Markus Gabriel is die zelfoverschatting onhoudbaar geworden.
Elizabeth Cripps: ‘Ouderschap geeft geen morele vrijstellingen’
Volgens filosoof Elizabeth Cripps kijken we fundamenteel verkeerd tegen ouderschap aan. ‘Iedere ouder moet politiek actief worden.’
Tijd
Miriam Rasch is essayist en filosoof en verbonden aan de Willem de Kooning Academie.
Jan Geurtz: ‘Je bent niet je gevoelens en gedachten’
Lijden is een symptoom van niet goed kijken naar de werkelijkheid, zegt schrijver en boeddhist Jan Geurtz. Hoe leer je beter kijken?
Rosa Luxemburg, de martelares van het marxisme
Haar hele leven streed Rosa Luxemburg (1871-1919) voor een socialistische revolutie, die de wereld rechtvaardig moest maken.
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is de wereld?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is de wereld?
‘Het is wat het is’
Elke Wiss is praktisch filosoof en stelt hier elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.
Vrouwen zijn geen aparte soort | recensie
In Susan Sontags essaybundel Over vrouwen ontbreekt een diepgravende analyse van seksisme, ziet recensent Joke Hermsen.
De mens van binnenuit begrepen
Het uitmuntende nieuwe eindexamenboek filosofie laat het raadsel van de mens intact, en geeft leerlingen een hoopvolle boodschap mee.
Kijken kun je leren
Wie meegaat in de overpeinzingen van kunsthistorica Estelle Zhong Mengual zal een sleutelbloem nooit meer hetzelfde aanschouwen.
Boekenkast juni 2023
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van bespiegelingen op baren tot spelen zonder spijt.
Slopen
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: slopen.
Je geld of je leven?
Tekenaar Argibald maakt elke maand een filosofisch getinte cartoon. Deze keer: je geld of je leven?
Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.