Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2020

Nog steeds een probleem voor de filosofie

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Ooit leefden wij in een cultuur die vijandig stond tegenover zelfmoord. Inmiddels wordt zelfdoding niet meer veroordeeld. Maar zelfmoord is desondanks nog steeds een serieus probleem, ook voor de filosofie.

De filosofie kent maar één werkelijk serieus probleem: de zelfmoord.’ Dit is waarschijnlijk een van de beroemdste zinnen uit de filosofie. Het is de openingszin van het essay De mythe van Sisyphus van Albert Camus. Voor wie wil denken over zelfmoord is het ook een van de frustrerendste zinnen, want Camus houdt zich in het betreffende essay helemaal niet bezig met suïcide. Hij werpt de vraag op waarom niet iederéén zelfmoord zou plegen. Het is volgens hem immers zeer de vraag of het leven wel de moeite waard is om geleefd te worden. Camus probeert niet de zelfmoordenaars te begrijpen (want die doen in zijn ogen eigenlijk niks verbazingwekkends), maar de rest van de mensen, die domweg verder leven, ondanks het ontbreken van een hogere zin of doel.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden