Artikelen geschreven door Marc van Dijk


Désirée Verweij: ‘Ook militairen zijn morele wezens’
Volgens filosoof Désirée Verweij moeten alle militairen zich trainen in ethiek. En we mogen de traditie van de rechtvaardige oorlog niet vergeten.


‘Ik heb anderen nodig om te denken’
Jan Flameling pionierde met filosofie buiten de universiteit. Over de praktijk van een filosoof die geen boeken schrijft.


Spoedcursus optimisme
Vier filosofen over een optimistische kijk op het leven en de mens.


Erken de optimist in jezelf
Hoe kun je optimistisch zijn in deze tijd vol crises? Marc van Dijk zoekt naar een werkbare optimistische houding.


‘Maak tijd voor verstilling in de klas’
Filosoof Joop Berding, onderwijsman in hart en nieren, wijst op het belang van verwondering en verinnerlijking in de klas.


‘Het spel heeft geen fundament, maar is wel echt’
Het spel bleef voor de filosofie lange tijd een glibberig probleem. Dat veranderde radicaal in de moderne tijd, zegt filosoof Frank Chouraqui.


Joep Dohmen: ‘Ontstijg de menselijke leugenachtigheid’
Levenskunstfilosoof Joep Dohmen vraagt zich af wat het betekent om een persoon te zijn. Hoe doe je dat? ‘Onderzoek je verlangens en verhef die tot wil.’


‘Bewustzijn is fysiek verklaarbaar’
Onderzoekers stellen dat ze ‘het moeilijke probleem van bewustzijn’ hebben opgelost. Neurofilosoof Marc Slors zet daar zijn vraagtekens bij.


‘In de rechtszaal draait het niet om de waarheid’
Ton Derksen krijgt mensen uit de gevangenis met wetenschapsfilosofie. ‘Dat iets logisch lijkt, betekent nog niet dat het waar is.’


‘Anti-nihilisme is het tegengif dat we nodig hebben’
De filosofische tweelingbroers Arthur en Jarmo Berkhout roepen op tot verzet tegen de heersende cultuur. ‘We zijn consumenten in plaats van vrije burgers.’


Michael Schur: ‘Bespaar jezelf gedoe: leer iets over ethiek’
De Amerikaanse scenarioschrijver Michael Schur heeft internationaal succes met een boek over ethiek, met een humoristische toon.


Filosoof Humberto Schwab: ‘Mensen denken dat ze denken’
De meeste mensen denken niet, stelt filosoof Humberto Schwab. Ze herhalen ‘verslavende gedachten’. In Spanje ontwikkelde hij een praktisch-filosofische methode om je leefwereld te veranderen.