Noodzakelijkheid – betekenis
Noodzakelijkheid is de eigenschap dat iets onvermijdelijk waar moet zijn, ongeacht de omstandigheden. Het gaat om iets dat op zichzelf niet anders kan zijn dan het is – alternatieve mogelijkheden zijn er niet. Het is het tegenovergestelde van toevalligheid of contingentie, dat wat ook anders had kunnen zijn. In het filosofische debat over de vrije wil wordt het geloof dat de toekomst noodzakelijk vastligt determinisme genoemd.
De filosoof René Descartes (1596-1650) stelde dat de stelling ‘ik denk, dus ik ben’ noodzakelijk waar moet zijn, omdat het onmogelijk is om wel te denken, maar niet te zijn. Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1715) beschouwt noodzakelijkheid als een fundamenteel principe van de werkelijkheid. Volgens hem zou God vanwege zijn volmaaktheid alleen de best mogelijke wereld schapen. Onze wereld is dus onvervangbaar, niet te vergelijken met een alternatief en daarom noodzakelijk.
Meer lezen over kenleer? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
Noodzakelijke vrijheid: Kants antwoord op modern hersenonderzoek
Kant ontwierp een invloedrijke opvatting over de werking van ons bewustzijn. Wat is daar na diepgravend hersenonderzoek nog van over?
Spinoza: ‘We kunnen slechts verlangen naar het noodzakelijke’
Wat Spinoza echt vond, durfde hij tijdens zijn leven zelfs aan zijn vrienden niet te openbaren. Pas na zijn dood verscheen zijn Ethica.
Saul Kripke, de horkerige logicus
Saul Kripke had revolutionaire ideeën over het verschil tussen mogelijk en noodzakelijk. Met zijn persoonlijkheid maakte hij minder indruk.
Linguistic turns: welkom in mijn wereld!
Wie of wat zijn fictionele entiteiten als Sherlock Holmes of Vito Corleone? Het begrip ‘mogelijke wereld’ biedt uitkomst.