Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 8/2009

Wereldklassiekers: Het lijden van de jonge Werther van Goethe

Mariska Jansen

Misschien net zoveel als naar Lotte verlangt de hoofdpersoon van Goethes Het lijden van de jonge Werther naar de natuur. Of bemint hij de natuur in Lotte?

Haar verschijning te midden van zes jongere broertjes en zusjes betovert Werther als hij Lotte voor het eerst ziet in de beslotenheid van haar ouderlijk huis. Vol enthousiasme schrijft hij in een brief aan zijn vriend Wilhelm over haar witte jurk met roze linten en haar grote zorgzaamheid voor de moederloze kinderen. ‘Ze hield een bruin brood in haar hand en sneed er voor ieder van haar kleintjes al naar leeftijd en eetlust een stuk af, deelde het met de grootste vriendelijkheid rond, en ieder kind riep even ongekunsteld zijn: Dank je! – nadat het tevoren almaar met zijn handjes in de hoogte had gereikt…’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden