Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Georg Hegel

Georg Hegel

Geboren

27 augustus 1770 Stuttgart, Duitsland

Overleden

14 november 1831 Berlijn, Duitsland

Hoofdwerken

Die Phänomenologie des Geistes (1807); Wissenschaft der Logik (1812- 16); Philosophie des Rechts (1821); Enzyklopädie der philosophischen Wissenschaften (1827).

Opleiding

Theologie en filosofie aan de Tübinger Stift, de Universiteit van Jena en de Universiteit van Berlij

"Filosofie is de tijd in gedachten gevat."

'Wat redelijk is, is werkelijk. En wat werkelijk is, is redelijk."

Georg Wilhelm Friedrich Hegel is de belangrijkste filosoof van het 19e-eeuwse Duitse idealisme. Daarin staat de gedachte centraal dat niet de materie de grond van de werkelijkheid is, maar ideeën - door Hegel afwisselend het Absolute, de Geest of de Rede genoemd. 

In zijn moeilijk toegankelijke Phänomenologie des Geistes stelt Hegel de geschiedenis voor als een dialectisch proces, een ontwikkeling op basis van tegenstellingen. De "these" en de negatie daarvan ("antithese") worden telkens in een hogere "synthese" verzoend. De synthese vormt op haar beurt weer een uitgangspunt voor nieuwe negaties op weg naar een hogere synthese, enz. Uiteindelijk is alles opgeheven in (Aufhebung) en tegelijk deel van de Geest.

Opmerkelijk

Arthur Schopenhauer, die minder studenten trok dan Hegel, schreef in Die Welt als Wille und Vorstellung over zijn collega- filosoof: