Quote
“God, oftewel Natuur”
Baruch (of Benedictus) de Spinoza is samen met Descartes en Leibniz de belangrijkste filosoof van het rationalisme. Van de drie is Spinoza’s geloof in de rede het meest radicaal: voor hem waren God en de (wetten van de) natuur hetzelfde.
Spinoza, geboren uit Portugees-Joodse ouders, komt al vroeg in conflict met de rabbijnen; de Tora is volgens de jongeman zo duidelijk een ‘uitvinding van de menselijke fantasie’ dat die onmogelijk Gods wet kan bevatten. Later wordt hij zelfs verbannen uit de Joodse gemeenschap. Hij vertrekt naar Rijnsburg en verdient de kost als lenzenslijper. Daar schrijft hij de Tractatus Theologico-Politicus – één van de oudste pleidooien voor de vrijheid van meningsuiting – en zijn belangrijkste werk de Ethica.
Even tussendoor… Meer lezen over Spinoza en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
De Ethica is Spinoza’s antwoord op de klassieke vraag: ‘Wat is het goede leven?’. In navolging van Aristoteles volgt het juiste leven – hoe we ons moeten gedragen – uit ware kennis van de werkelijkheid. Net als Descartes voor hem baseert Spinoza de filosofie op wiskundige beginselen: uit een paar axioma’s en definities leidt hij het complete bouwwerk van de Ethica af; vanaf het wezen van God en de natuur tot en met het geluk van de mens. Aan het slot valt alles op z’n plek: inzicht in de werkelijkheid en het geluk van de mens zijn hetzelfde.
Pas na Spinoza’s dood – hij sterft op 44-jarige leeftijd aan een longziekte – wordt de Ethica gepubliceerd.
Geïnspireerd door Baruch Spinoza
Lou Andreas-Salomé
Multatuli
David Hume
Gottfried Wilhelm Leibniz
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Gilles Deleuze
Relevante berichten
Spinoza: Nederlands grootste filosoof
De vondst van een origineel handschrift van Spinoza’s Ethica was onlangs wereldnieuws. Han van Ruler legt uit waarom de Ethica zo belangrijk is.
IJzeren Lijst 10. De Ethica van Spinoza
In de Ethica gaat Baruch de Spinoza (1632-1677) op zoek naar het menselijk geluk. Hij doet dit volgens de methode van de geometrie.
Waarom Spinoza nog altijd denkers en schrijvers voedt
Wat maakt Spinoza’s werk zo aantrekkelijk? Twee schrijvers, een sterrenkundige en een filosoof over de invloed van een eenzame systeembouwer.
Spinoza was geen liberale denker | recensie
Spinoza wordt door velen gezien als een verlichte wegbereider van de moderne democratie. Maar was hij dat wel?