Home Historisch profiel: Hegel

Historisch profiel: Hegel

Door Daan Roovers op 25 april 2013

Historisch profiel: Hegel
Cover van 05 -2013
05 -2013 Filosofie magazine Lees het magazine

Hegel en zijn vrienden droomden als studenten al over een revolutie, die door de filosofie bewerkstelligd zou worden. Ook Hegels beroemde werk Phänomenologie des Geistes, dat onlangs verscheen in een Nederlandse vertaling, draait om de realisering van individuele vrijheid.

‘Dat was een stralende dageraad. Alle denkende wezens hebben deze periode gezamenlijk gevierd. Het was een tijd van verheven emoties, een spiritueel enthousiasme keek recht in het hart van de wereld, alsof de verzoening van het goddelijke en het wereldse nu voor het eerst tot stand kwam.’ Tijdens een van zijn colleges ‘filosofie van de geschiedenis’ haalt Hegel vol vuur herinneringen op aan de Franse Revolutie. Hegel (1770-1831) is inmiddels aan het einde van zijn leven. Hij is rector in Berlijn en herinnert zich veertig jaar na dato het ongekende optimisme dat de gebeurtenissen in Frankrijk destijds bij hem en de andere studenten in Tübingen teweegbrachten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.