Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2019

De Hegel-leesclub is na drie jaar op een kwart

Jannah Loontjens
Essayist

Jannah Loontjens probeert met een groepje filosofen Hegel te lezen. Het gaat nogal traag en het lijkt soms zinloos, en toch geeft het voldoening.

Doorgaans schrijf ik in deze rubriek over boeken die een diepe, verontrustende, inspirerende of ergerlijke indruk op mij hebben gemaakt. Dit keer wil iets proberen te zeggen over een werk dat ik het allermoeilijkste vind van alle filosofische werken die ik ooit tot me heb genomen: Fenomenologie van de geest van Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Ik ben niet de enige die tegen de ondoordringbaarheid van Hegels gedachtewegen is aangelopen. Lang geleden vroeg Frank, een vriend van mij,  me eens of we niet een Hegel-leesclub konden oprichten, om gezamenlijk de onleesbare brij van Hegel te lijf te gaan. Het leek mij een goed idee, maar het kwam er steeds maar niet van. Tot we drie jaar geleden, met ieder een eigen Hegel-exemplaar, aan de keukentafel van Frank en Valerie samenkwamen. Florentijn en Jamal sloten zich algauw ook bij de leesclub aan. Allemaal zijn we vertrouwd met filosofie, maar dat maakt het lezen van deze gelauwerde Duitse denker niet makkelijker. Ik zal jullie het tragische dan wel lachwekkende feit bekennen dat we al bijna drie jaar aan het lezen zijn en nog maar op een kwart van het boek zijn. Het zal ons op deze manier waarschijnlijk nog zo’n negen jaar kosten om het veelgeprezen meesterwerk door te worstelen. Waarom, vraag je je misschien af. Ja, dat vraag ik me ook weleens af, want ik zal er meteen nog een bekentenis aan toevoegen: het valt me moeilijk om ook maar iets zinnigs te zeggen over de honderd pagina’s die we tot nu toe hebben kunnen ontrafelen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden