Home Filosofen Alain Badiou
Ágnes Heller filosoof
Vorige

Ágnes Heller

Alain Badiou filosoof evenement

Alain Badiou

17 januari 1937 - n.v.t.
Alain de Botton The School of Life filosoof schrijver
Volgende

Alain de Botton

Quote

“Het kwaad zit in het moment dat mij de kracht ontbreekt trouw te zijn aan het goede”

In maart 2011 coördineerde de NAVO een reeks luchtaanvallen in Libië, teneinde de opstandelingen in Benghazi te steunen tegen het kwaadwillende Khaddafi-regime. Maar opereerde de NAVO inderdaad met een moreel oogmerk? Die lezing is volgens Alain Badiou uiterst naïef: de suggestie van een ‘humanitaire interventie’ verhult de werkelijke agenda die de alliantie nastreefde. Een negatief doel als ‘bescherming tegen geweld’ heeft volgens Badiou niets met ethiek te maken. Zo’n doel als ‘ethisch’ aan te merken, is slechts een manier om de werkelijke machtsrelaties te verdoezelen.

L’événement

Badiou is een uiterst linkse denker, met marxistische wortels. Een belangrijke episode in zijn leven waren de studentenopstanden van mei ’68. Mei ’68 was, in Badiou’s woorden, een événement: een historisch moment, dat een mogelijkheid tot verandering met zich mee droeg. En dat is volgens Badiou precies waar ethiek om draait: niet om het tegengaan van geweld of het beschermen van burgers, maar om het aandragen van een positieve belofte, die mensen de steun geeft om zich in te zetten voor emancipatoire projecten.

Even tussendoor… Meer lezen over Badiou en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Behalve filosofische werken schreef Badiou ook wiskundige teksten, romans en toneelstukken. En als het aan hem ligt komt daar tevens een film bij: Badiou werkt aan het script van ‘Het leven van Plato’. Of dat script daadwerkelijk verfilmd wordt is nog de vraag, maar een positieve belofte draagt het in zich: als het aan Badiou ligt wordt Socrates gespeeld door Sean Connery en vertolkt Brad Pitt de hoofdrol van Plato.

Geïnspireerd door Alain Badiou