Home Filosofen Simone de Beauvoir
Sigmund Freud
Vorige

Sigmund Freud

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

9 januari 1908 - 14 april 1986
Simone Weil filosoof
Volgende

Simone Weil

Quote

“Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt.”

Volgens Simone de Beauvoir zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen niet natuurlijk. Ze zijn niet aangeboren, maar het resultaat van opvoeding en de maatschappij waarin een individu opgroeit. Tot deze conclusie komt De Beauvoir in La deuxième sexe. De titel verwijst naar de plaats die de vrouw in de samenleving inneemt. Vrouwen worden gezien als tweederangs burgers, zij komen na de man, die wordt gezien als de eerste sekse. Met dit boek levert De Beauvoir een belangrijke bijdrage aan het feminisme en inspireerde ze onder andere Germaine Greer.

In 1929 ontmoette De Beauvoir Jean-Paul Sartre met wie ze als snel een liefdesverhouding kreeg, maar waarmee ze nooit zou trouwen. In plaats daarvan sloten de twee een pact om nooit met een ander te trouwen. Verder lieten ze elkaar volledig vrij om verhoudingen met anderen aan te gaan. Nelson Algren, een Amerikaanse schrijver, probeerde het pact tussen De Beauvoir en Sartre te ontbinden, maar deze poging mislukte.

Elke week aan het denken worden gezet door de grootste denkers uit de geschiedenis van de filosofie? Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Los van hun actieve liefdesrelatie hadden De Beauvoir en Sartre ook invloed op elkaars werk. Het existentialisme dat Sartre ontwikkeld is ook terug te vinden in De tweede sekse. Volgens Sartre gaat de existentie, het bestaan van de mens, vooraf aan de essentie, wat de mens is. Gevolg hiervan is dat de mens kan kiezen wie hij is. Zo kan ook de vrouw kiezen om niet langer in de rol van ondergeschikte te blijven zitten. Ze moet ervoor kiezen om een zelfstandig persoon te zijn met eigen verlangens en behoeften, een subject. Maar de man moet de vrouw dan ook wel erkennen als subject.

Naast haar filosofische werk schreef De Beauvoir ook romans. In de romans zijn haar filosofische ideeën terug te vinden. Zo is L’invitée gebaseerd op haar relatie met Sartre en de invloed die een derde op deze relatie had. Voor Les Mandarins ontving ze in 1954 de Prix Goncourt prijs.