Quote
“Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt vrouw”
Volgens Simone de Beauvoir zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen niet natuurlijk. Ze zijn niet aangeboren, maar het resultaat van opvoeding en de maatschappij waarin een individu opgroeit. Tot deze conclusie komt De Beauvoir in Le deuxième sexe. De titel verwijst naar de plaats die de vrouw in de samenleving inneemt. Vrouwen worden gezien als tweederangs burgers, zij komen na de man, die wordt gezien als de eerste sekse. Met dit boek levert De Beauvoir een belangrijke bijdrage aan het feminisme en inspireerde ze onder andere Germaine Greer.
Simone de Beauvoir en Sartre
In 1929 ontmoette De Beauvoir Jean-Paul Sartre met wie ze als snel een liefdesverhouding kreeg, maar waarmee ze nooit zou trouwen. In plaats daarvan sloten de twee een pact om nooit met een ander te trouwen. Verder lieten ze elkaar volledig vrij om verhoudingen met anderen aan te gaan. Nelson Algren, een Amerikaanse schrijver, probeerde het pact tussen De Beauvoir en Sartre te ontbinden, maar deze poging mislukte.
Even tussendoor… Meer lezen over De Beauvoir en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Los van hun actieve liefdesrelatie hadden De Beauvoir en Sartre ook invloed op elkaars werk. Het existentialisme dat Sartre ontwikkeld is ook terug te vinden in De tweede sekse. Volgens Sartre gaat de existentie, het bestaan van de mens, vooraf aan de essentie, wat de mens is. Gevolg hiervan is dat de mens kan kiezen wie hij is. Zo kan ook de vrouw kiezen om niet langer in de rol van ondergeschikte te blijven zitten. Ze moet ervoor kiezen om een zelfstandig persoon te zijn met eigen verlangens en behoeften, een subject. Maar de man moet de vrouw dan ook wel erkennen als subject.
Romans
Naast haar filosofische werk schreef Simone de Beauvoir ook romans. In de romans zijn haar filosofische ideeën terug te vinden. Zo is L’invitée gebaseerd op haar relatie met Sartre en de invloed die een derde op deze relatie had. Voor Les Mandarins ontving ze in 1954 de Prix Goncourt prijs.
Geïnspireerd door Simone de Beauvoir
Relevante berichten


Skye Cleary: ‘Authenticiteit is geen zoektocht naar jezelf’
Het gaat niet om wie je bent, maar om wie je wilt worden, volgens Simone de Beauvoir. Skye Cleary ziet in haar een gids voor het goede leven.


‘Liefde is niet de roeping van de vrouw’
Het leven van Simone de Beauvoir is vaak verteld als een langgerekte romance met Jean-Paul Sartre. Kate Kirkpatrick herziet dit beeld in een nieuwe biografie.


‘Jij belicht de duistere kant van het meisje’
Filosoof Daan Roovers en cultuurwetenschapper Nadia de Vries leggen uit waarom Simone de Beauvoir zo belangrijk voor hen was.


De Beauvoir en het staand plassende meisje
Over de verschillen in de manier van plassen tussen mannen en vrouwen had Jannah Loontjens nooit veel nagedacht, tot ze De Beauvoir las.