Home Filosofen Simone de Beauvoir
Sigmund Freud
Vorige

Sigmund Freud

Simone de Beauvoir filosoof existentialisme tweede sekse te kwader trouw

Simone de Beauvoir

9 januari 1908 - 14 april 1986
Simone Weil filosoof
Volgende

Simone Weil

Quote

“Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt vrouw”

Volgens Simone de Beauvoir zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen niet natuurlijk. Ze zijn niet aangeboren, maar het resultaat van opvoeding en de maatschappij waarin een individu opgroeit. Tot deze conclusie komt De Beauvoir in De tweede sekse. De titel verwijst naar de plaats die de vrouw in de samenleving inneemt. Vrouwen worden gezien als tweederangs burgers, zij komen na de man, die wordt gezien als de eerste sekse. Met dit boek levert De Beauvoir een belangrijke bijdrage aan het feminisme en inspireerde ze onder andere Germaine Greer.

Simone de Beauvoir en Sartre

In 1929 ontmoette De Beauvoir Jean-Paul Sartre met wie ze als snel een liefdesverhouding kreeg, maar waarmee ze nooit zou trouwen. In plaats daarvan sloten de twee een pact om nooit met een ander te trouwen. Verder lieten ze elkaar volledig vrij om verhoudingen met anderen aan te gaan. Nelson Algren, een Amerikaanse schrijver, probeerde het pact tussen De Beauvoir en Sartre te ontbinden, maar deze poging mislukte.

Even tussendoor… Meer lezen over De Beauvoir en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Los van hun actieve liefdesrelatie hadden De Beauvoir en Sartre ook invloed op elkaars werk. Het existentialisme dat Sartre ontwikkeld is ook terug te vinden in De tweede sekse. Volgens Sartre gaat de existentie, het bestaan van de mens, vooraf aan de essentie, wat de mens is. Gevolg hiervan is dat de mens kan kiezen wie hij is. Zo kan ook de vrouw kiezen om niet langer in de rol van ondergeschikte te blijven zitten. Ze moet ervoor kiezen om een zelfstandig persoon te zijn met eigen verlangens en behoeften, een subject. Maar de man moet de vrouw dan ook wel erkennen als subject.

Romans

Naast haar filosofische werk schreef Simone de Beauvoir ook romans. In de romans zijn haar filosofische ideeën terug te vinden. Zo is Uitgenodigd gebaseerd op haar relatie met Sartre en de invloed die een derde op deze relatie had. Voor De mandarijnen ontving ze in 1954 de Prix Goncourt prijs.

Simone de Beauvoir quotes

  • ‘We hebben tegenwoordig moeite met leven, omdat we zo druk bezig zijn met het verdrijven van de dood.’ Pleidooi voor een moraal der dubbelzinnigheid
  • ‘Alle onderdrukking veroorzaakt een staat van oorlog.’ De tweede sekse
  • ‘De vrouw is gedoemd tot immoraliteit.’ De tweede sekse
  • ‘Laten we trachten de fundamentele dubbelzinnigheid van ons bestaan bewust te aanvaarden.’ Pleidooi voor een moraal der dubbelzinnigheid