Home Filosofen Hannah Arendt
Gottlob Frege
Vorige

Gottlob Frege

Hannah Arendt

Hannah Arendt

14 oktober 1906 - 4 december 1975
Héloïse
Volgende

Héloïse

Quote

“"Het is een treurige waarheid dat het meeste kwaad wordt gedaan door mensen die niet kiezen tussen goed of kwaad."”

“De meest radicale revolutionair zal na de dag van de revolutie conservatief worden.”

Hannah Arendt is een belangrijke politiek filosoof van de twintigste eeuw. Ze is vooral bekend om haar analyse van totalitaire samenlevingen en haar verslag van het Eichmann-proces. 

Arendt, geboren in 1906 in Hannover, moet als Joodse tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Amerika vluchten. Daar maakt ze in 1951 faam met The Origins of Totalitarianism, een studie naar de wortels van totalitarisme die nu op iedere lijst van grote boeken van de twintigste eeuw prijkt. Arendt betoogt onder meer dat nazisme en stalinisme twee loten aan dezelfde stam zijn – een idee dat inmiddels algemeen geaccepteerd is.

In The Human Condition (1958) onderzoekt Arendt in navolging van Aristoteles ‘het goede leven’. Dat bestaat volgens haar uit een combinatie van arbeid, werk en handelen. Arbeid is het voorzien in dagelijks levensonderhoud, werk is het produceren van goederen, handelen doen we in de gemeenschap, waar we onze stem laten horen. Arendt waarschuwt voor een maatschappij waarin consumeren en produceren een doel op zich wordt, terwijl het publieke domein steeds meer uit ons bestaan verdwijnt.

Beroemd is Arendt vanwege haar verslag van het Eichmann-proces in 1961 en haar typering ‘banaliteit van het kwaad‘. Volgens Arendt was Eichmann – verantwoordelijk voor het transport van Joden naar concentratiekampen – een bureaucraat die zijn taken zonder nadenken uitvoerde. Ze concludeert dat het kwaad eerder banaal is, niet monsterlijk.

Hannah Arendt overlijdt in 1975 aan een hartaanval, in haar woonplaats New York.