Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2021

Hannah Arendt voorzag jodenhaat van de juiste historisch context

Joke Hermsen

Hannah Arendt wilde het antisemitisme begrijpen en voorzag het daarom van de juiste historische context. Een context die nog steeds door weinigen goed wordt begrepen.

Begin oktober probeerde ik op de fiets, en door de stromende regen, het Joods Historisch Museum in Amsterdam te bereiken. Daar zou ik, op de expositie van de fotograaf Fred Stein, een lezing over Hannah Arendt geven. Net als veel andere Joodse schrijvers en wetenschappers die tijdens de oorlog voor de antisemitische terreur van de nazi’s op de vlucht sloegen en in Amerika terechtkwamen, werd Arendt door Fred Stein geportretteerd. Zijn mooiste portret van haar hangt midden in het museum, vlak naast dat van Albert Einstein.

Het was niet de regen die me ervan weerhield het museum op tijd te bereiken, maar de duizenden mensen die een lange stoet over de Rozengracht en Marnixstraat vormden om tegen het coronabeleid van de regering te protesteren. Toen ik aan een van de organisatoren vroeg of ik erlangs mocht, vroeg hij me waar ik naartoe moest. Nadat ik hem dat verteld had, zei hij met een van emotie overslaande stem: ‘Met de Joden is precies hetzelfde gebeurd als nu met ons!’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden