De vrouw, een ongeluk

Internationale vrouwendag, ramptoerist, NOS, De Standaard

klik om een oordeel te geven!
Een griezelig ongeluk. Er staat iets in de fik. Die plas op de grond, is dat bloed of olie? De ramptoerist die stopt en kijkt.

De Belgische krant De Standaard werd gisteren volledig door vrouwen gemaakt. De mannelijke columnisten, cartoonisten en redacteuren kregen een dag vrij zodat vandaag op 8 maart, internationale vrouwendag, een krant verschijnt die geheel door vrouwelijke journalisten is verzorgd.

Alleen de mannen die zich bemoeien met de zaterdagkrant, mochten op de redactie aanwezig zijn. Een van die mannelijke redacteuren vertelde de NOS dat hij deze manvrije dag voor ‘geen goud wilde missen’. Hij noemde zichzelf een “ramptoerist”. Een redactie vol vrouwen is blijkbaar een ramp of ongeluk.

Maar voor je het weet is het ongeluk voltrokken en bestaat de gemiddelde krantenredactie voornamelijk uit vrouwen. Twee derde van de studenten journalistiek is vrouw, evenals 70% van de journalisten bij ‘toekomstkrant’ nrc.next en studentenbladen als het Amsterdamse Babel en Folia worden grotendeels door vrouwen bestuurd.
De man is straks een ramptoerist die zich overgeslagen voelt: waarom is hij niet betrokken bij het ongeluk?

Op de website van De Standaard verscheen een kort dagboekverslag van deze vrouwendag:
 

‘Een beetje trots geeft nieuwsmanager Karin De Ruyter een telefonisch  interview aan de NOS. “Ze wilden weten waar het idee vandaan kwam en of  we nu echt een andere krant maken.” Karin heeft dat laatste ontkend. En ook  weer niet. “Natuurlijk liggen er een paar andere accenten en brengen we iets  meer menselijke, maatschappelijke invalshoeken.”’
 

Of een vrouwenredactie beslist tot meer menselijke en maatschappelijke invalshoeken leidt, betwijfel ik. Maar dat de krant er ietwat anders uitziet lijkt mij logisch: de krant werd gister ingevuld door een ander team dan normaal. Dat ‘anders’ zit ‘m niet in het geslacht van de makers, maar in het feit dat het team plots gehalveerd is en er voor sommige rubrieken een vervanger voor één dag is gezocht.

Of er dan echt geen enkel stuk van een man in de krant verschijnt? ‘Neen. Ook de cartoonist is een vrouw.’ Blijkbaar is het gedenkwaardig dat de cartoon ook werkelijk grappig is. Om 20:00 uur wordt opgelucht gerapporteerd dat de cartoon ‘gegniffel’ teweeg brengt. Of de tekening niet op de voorpagina kan als teaser? Een vrouw met humor is voorpagina nieuws.

Ook over de inhoud worden we gerustgesteld: ‘Maar, beste lezer, verwacht morgen geen al te roze, prinsessenachtige krant. We blijven journalisten.’ Gelukkig maar. Ik was al even bang dat het vrouw-zijn de uitoefening van hun beroep in de weg zou zitten. Waar een mannelijke journalist een journalist is, is een vrouwelijke journalist blijkbaar vrouw én journalist. Het eerste deel is het ongeluk, het tweede deel – de journalist – is de betaalde ramptoerist.

Nog één humorloze opmerking dan, daarna gewoon genieten van de internationale vrouwendag. Op een van de foto's die het verslag van de vrouwendag op de website van de De Standaard begeleidt, zien we vier vrouwen in vergadering. Nieuwsmanager Karin de Ruyter heeft haar armen hartelijk gespreid, haar handen rusten op de schouders van haar collega’s. Er wordt gelachen. Het bijschrift luidt: ‘Nieuwsmanager Karin De Ruyter (staand) weet de sfeer er in te houden.’

Ik maakte me inderdaad al zorgen of de sfeer er bij de krant nog wel in zat. Een ongeluk zonder sfeer is natuurlijk niets waard.

Reacties