Home ‘Je moet ervan genieten’

‘Je moet ervan genieten’

Praktisch filosoof Elke Wiss stelt elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.

Door Elke Wiss op 09 april 2024

Elke Wiss genieten

Praktisch filosoof Elke Wiss stelt elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.

FM4 waar is chaos Filosofie Magazine
04-2024 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Ik deed een ochtendje sauna. In m’n uppie, even niks. ‘O wat heerlijk!’ had mijn moeder de avond ervoor aan de telefoon gezegd. ‘Een ochtendje voor jezelf, daar moet je echt van genieten hoor!’ Dus daar ging ik. In badjas en op te grote slippers flipflopte ik langs de sauna’s.

Terwijl ik daar mijn best zat te doen om te ontspannen, kwam de vraag in me op: ben ik nu aan het genieten? Wat is genieten eigenlijk? Ik was ook aan allerlei dingen aan het denken. Werk, thuis, boodschappen, ditjes en datjes. Betekent dat dan dat je niet geniet? Kan genieten samengaan met je zorgen maken? Of ben je dan aan het wisselen tussen genieten en piekeren?

Hoe weet je of je aan het genieten bent?

Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik tot de conclusie kwam dat ‘genieten’ eerder van me wegdreef door erover na te denken dan dat het dichterbij kwam. Ik dacht terug aan de periode toen onze baby net geboren was. Uitgeput, pijn in je lijf, een krijsende baby, nachtenlang wakker, poepluiers, om 4 uur ’s nachts douchen omdat dat het enige moment is dat het even kan. Dagelijks wordt er dan tegen je gezegd dat je ‘vooral moet genieten, het is zo snel voorbij’. Genieten – hoe dan?, dacht ik toen regelmatig, ik heb helemaal geen tijd, ruimte en energie om waar dan ook van te genieten. En nu zat ik in badjas te mijmeren met een cappuccino in de ochtendzon. Dat voelde wel even als genieten; warme koffie, zachte muziek op de achtergrond. Ik hoefde even helemaal niets. Heeft genieten dan met ‘niets hoeven’ te maken?

Even tussendoor… Meer columns lezen van Elke Wiss? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Daarna bedacht ik dat ik moest stoppen met nadenken, want ik ‘moest hier echt van genieten’. Ik werd een beetje narrig van die gedachte. Als genieten met moeten wordt gecombineerd, ja hallo, dan lukt het toch niet meer!

Ondertussen ben ik nog steeds niet van het vraagstuk verlost. Hoe weet je of je aan het genieten bent? Kun je ergens van genieten als je daar de opdracht toe krijgt?

Is genieten een staat van zijn? Of iets wat je overkomt, zo af en toe?