Home Collegedag: kan ik mezelf kennen?

Collegedag: kan ik mezelf kennen?

‘Ken uzelf’ stond op de beroemde tempel van Delphi. Een uitspraak waar filosofie en psychologie samenkomen. Worden we betere denkers en betere mensen als we ook ons zielenleven onderhouden? Of u nu lijdt of niet, op deze collegedag zetten we u samen met uw zelf en met vier denkers op de sofa van de filosofie. Van Freud tot Lacan en van Binswanger tot Sartre.

Sprekers

Drs. Annette van der Elst studeerde psychologie en filosofie in Amsterdam (UvA) en Brussel (VUB)  en werkt als schrijver, vertaler en docent op het snijvlak van beide disciplines. Ze is een kenner van het werk van de Franse filosoof en psychoanalyticus Jacques Lacan die een ‘terugkeer naar Freud’ verdedigt. Een authentiek ‘ik’ bestaat niet. Wie zichzelf zoekt moet voorbij het ego kijken naar taal, geschiedenis en de maatschappij.

Prof. dr. Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit Utrecht, met een indrukwekkend oeuvre vertalingen en eigen essayistisch werk op het snijvlak van de filosofie, psychologie en de literatuur. In zijn college laat hij aan de hand van de existentiële psychoanalyse van Ludwig Binswanger en Jean-Paul Sartre zien hoe elk zelf in een oorspronkelijke keuze tot stand komt.

Dr. Lieke Asma is als filosoof en psycholoog verbonden aan de Munich School of Philosophy en promoveerde aan de VU Amsterdam op de vrije wil. Haar boek Mijn intenties en ik. Filosofie van de vrije wil haalde zowel de shortlist van de Socratesbeker als de Hypatia-prijs. In haar college laat Asma zien dat het onbewuste helemaal niet zo diep verborgen blijkt als we het meestal voorstellen.

Prof. dr. Paul Moyaert is emeritus hoogleraar wijsgerige antropologie aan de KU Leuven, lid van de Belgische School voor Psychoanalyse, en auteur van onder meer Schizofrenie. Een filosofisch essay over waanzin (2017) en  De doodsdrift revisited. Een breuklijn tussen Freud en Deleuze (2022). Hoewel we bij agressie in de eerste plaats denken fysiek geweld, ziet Freud zelfverwijt en melancholie als puurste vorm van agressie. In zijn college plaatst Moyaert dit in een traditie van het kwaad.

Dagvoorzitter: Coen Simon, hoofdredacteur Filosofie Magazine

Info

Wanneer: vrijdag 24 mei, van 10.00 uur tot 16.00 uur
Waar: ARTIS-Groote Museum, Amsterdam
Prijzen: Regulier € 119,- abonnees/leden ARTIS € 99,- studenten (t/m 27 jaar): € 79, –
Inclusief: 4 lezingen, koffie, thee, lunch en toegang museum

ARTIS-Groote Museum, het museum van grote vragen

In het ARTIS-Groote Museum word je geconfronteerd met grote vragen, ontdek je overeenkomsten met ander leven en ga je op expeditie naar jezelf. Laat je wereldbeeld op de proef stellen en stel de alomvattende vraag: welke rol spelen wij eigenlijk in het grotere geheel?