De eeuwige wederkeer van


klik om een oordeel te geven!

Vanochtend las ik in de Volkskrant het opiniestuk van Sarah Sluimer over hoe zij in Amsterdam-Oost regelmatig wordt belaagd door ‘een vijandelijk leger allochtone observanten’. Van grove seksuele toespelingen tot zelfs een enkele aanranding. Uiteraard was haar verhaal een vervolg op de documentaire Femme de la Rue van Sofie Peeters, over alledaags seksisme van allochtone mannen in de straten van Brussel. De Balie organiseert op 10 september een debat over de kwestie, onder de naam ‘Tyfushoeren en vuile flikkers’. 

Vooropgesteld: dergelijke verbale intimidatie en handtastelijkheden zijn ronduit afschuwelijk. Toch bekruipt mij een ander naar gevoel. Toen ik maandag naar het voetbalpraatprogramma VI tv keek, vlogen de hoeren me weer eens om de oren. Het taalgebruik van de heren aan tafel is doordrenkt van seksisme. Het is zó overduidelijk, dat het wel één van de redenen moet zijn waarom het programma zo populair is. Roddelen over voetbal,  praten over lekkere wijven – veel blanke mannen, gebukt onder de dagelijkse neuroses van ‘sekseneutraal gedrag’,  trekt het blijkbaar aan. Want overdag, onder vrouwelijke collega’s, mag dat natuurlijk niet.

Hoewel… is de kantoorruimte zo verstoken van seksisme? Dat is eerlijk gezegd niet mijn ervaring. De stiekeme, subtiele krenkingen – wat zo moeilijk is vast te leggen op film – tijdens vergaderingen, de kleine dubbelzinnige opmerkingen (die gemakkelijk voor ‘gezellig’ kunnen doorgaan) tijdens de borrel, ik maak ze mee. De manier waarop mijn hoofdredacteur altijd haar stem moet verheffen tijdens vergaderingen, omdat ze anders per definitie niet wordt gehoord, ik zie het gebeuren.  Of hoe ze, als ze samen met een mannelijke collega een meeting heeft buiten de deur,  vaak wordt aangezien als de secretaresse, ik hoor de verhalen. En ik moet naar mezelf kijken, hoewel dat allerminst meevalt. 

De Tilburgse politiek filosoof Theo de Wit muntte ooit de term morele outsourcing. Een al te menselijk fenomeen.  In feite behelst het een truc om het eigen kwade geweten het zwijgen op te leggen. Je plaatst het simpelweg buiten je.  Het sterft in ons en wordt opnieuw geïncarneerd in een ander – voor de hand liggend – doelwit. De onrustige, tegenstrijdige gevoelens die ons intern teisteren, worden getransformeerd tot een helder, aanwijsbaar beeld buiten ons. Helder genoeg om tamelijk  eenvoudig te haten. Bijvoorbeeld:  De Barbaar.  De Allochtone Man.

Nu doet dat niets af aan de ronduit misselijkmakende vernederingen op straat – laat dat duidelijk zijn. Maar het zou bespottelijk zijn als dit debat louter gaat over het onbeschofte gedrag van ‘een vijandelijk leger allochtone observanten’  op straat, terwijl  maandagmorgen honderdduizenden vrouwen op het werk merken hoe ze ook deze week weer niet écht voor vol worden aangezien. Of diezelfde avond honderdduizenden mannen lachen als Johan Derksen praat over de kutscheten van Linda de Mol. Daar zit iets scheefs, toch?

Voor je het weet zitten we weer met de vermoeiende  j’accuses van enkele jaren geleden, toen Verlichte opiniemakers waarschuwden voor de tribalisering van de samenleving en het slappe dhimmitudegedrag van 'multiculturalisten'. Verlicht versus Barbaars – we zijn er geen steek mee opgeschoten. En één van de (vele) redenen luidt dat het eerder manieren waren om ons Verlichte zelfbeeld te redden, dan een beetje constructief debat te starten. Ben heel benieuwd hoe dat straks gaat in De Balie.

Filosoof Mary Wollstonecraft, de moeder van de vrouwenstrijd, schrijft dat onderdrukte vrouwen  zich geruisloos aanpassen aan hun omstandigheden. Hun geest raakt sluipenderwijs verminkt. Ze vinden normaal wat niet normaal is. Of ze gaan zich gedragen zoals ze denken dat hoort: timide, passief.  Maar het hoort niet zo.  Niet op straat. Maar ook niet op televisie, of op kantoor. Weten ze dat nog?

Op de hoogte blijven van filosofie? Neem nu 3 nummers Filosofie Magazine voor € 15,- (toezending stopt automatisch)

Reacties

Meisjes in Nederland zijn blijkbaar geen meisjes met kort haar. Dat is seksisme . Er is zo veel !! seksisme in Nederland. Vrouwen lijken in Nederland alleen een seksobject te zijn. Uiterlijke verzorging is blijkbaar het meest belangrijkste voor een Nederlandse Vrouw. Veel Vrouwen praten met een kunstmatig hoge kinderachtig stem. Emancipatie lijkt een onbekend term te zijn in Nederland . Andere Landen zoals Sweden, Duitsland ,Engeland , Norwegen, USA.... zijn de mensen ( ja ook de Mannen ) veel meer geëmancipeerd . Hoe komt dat ? graag een antwoord .

mandi op 11-08-2015 om 09:53

de vraag is leon, of het glazen plafond wel bestaat. jij zegt cijfers, bedoel je dat er meer mannen aan de top staan dan vrouwen? dat is geen bewijs. gelijke kansen betekent geen gelijke uitkomsten. zie ook: http://www.thenextwomen.nl/2011/06/opiniestuk-renzo-verwer-vrouwen-naar-de-top/ Vrouwen kunnen ook nog eens voordeel halen uit de hun vrouw-zijn op de werkvloer... dus. Ik zeg ook niet dat het paradijs moet komen, Het is mss handig je te realiseren dat de ned, man wel erg geconditioneerd is / zich laat onderdrukken ... maar de arabische man niet. Tja dat zorgt voor spanningen in een stad. dat had iedereen kunnen bedenken, alleen een stelletje naievelingen (vroeger en nu niet)> en wie zijn het slachtoffer? id ned. vrouwen. die vaak nog vergoelijkend doen ook over aanrandingen ,verkrachtingen en hiergeroep door arabische mannen, valt me helaas op. Wat ik bedoel is dat je niet alles kunt hebben zoals je het wilt. En Leon, ik vond je stuk erg van ' de man is fout'. en je reactie ook. Wel, dat is niet zo.

renzo op 13-09-2012 om 09:53

Mijn visie is,dat inderdaad sexisme,een probleem is van 2 zijden.Het is echt niet zo,dat mannen sexistisch zijn omdat ze dat willen zijn,maar dit probleem komt voort uit de condionering,van het verleden.Enerzijds,moet de man,zich schikken aan de normen en waarden van de religie.Dat kan katholiekcisme,Islam etc etc zijn.Dit betekent zuiver leven,zondevrij leven,het niet hebben van sexuele gevoelens en gedachten etc etc.Maar doordat het leven dynamisch van aard is,en de man geconfronteerd wordt met de paradoxen van het leven en dus van zijn opvoeding,cultuur,condionering,zoals blote vrouwen,prostitutie,vrouwen die zich willen emanciperen,vrouwen die meerdere mannen willen hebben,vreemdgaan,etc etc wordt de man aldus geconfronteerd,met de tegenstellingen. Wat de man vervolgens vervolgens doet,is deze tegenstellingen onderdrukken want het past namelijk niet in zijn overtuiging/systeem en dat is het begin van veel ellende.Hij onderdrukt zichzelf,en de energie komt nog sterker naar boven,wat resulteert in,frustraties,sexuele verlangens,sex verslavingen,etc etc. Dit zijn de oorzaken dat mannen zich respectloos gaan gedragen naar vrouwen,want zo redeneert de man,het is de schuld van de vrouw.Zij zijn de verooorzaker,van mijn verboden verlangens en mijn frustraties en dus heb ik het recht om hun respectloos te behandelen. Deze man heeft gelijk,maar alleen gedeeltelijk.Helaas zijn er veel bitchen de zogenaamde gemeene vrouwen,die maar al te graag deze tegenstellingen aanwakkeren,maar de oorzaak van het echte probleem zit in de man zelf.Dit mechanisme werkt trouwens ook andersom,maar ik neem even de man als vertrekpunt. Dus de onderdrukking van de sexuele energie bij mannen en vrouwen resulteert dat vrouwen bitchen worden en mannen ongevoelige klootzakken,en dan is het hek van de dam.

Dit heeft als gevolg,dat alles een strijd wordt een competitie,en het leidt uiteindelijk alleen maar tot verliezers en geen winnaars.Helaas wordt dit mechanisme ook nog eens in stand gehouden door machthebbers en politiek want die kunnen dan weer profiteren van de onbalansen.Want het levert namelijk veel geld op.Dus het probleem is veel complexer dan afhankelijk gedacht wordt.
De oplossing van dit probleem is niet makkelijk te geven,maar begint eigenlijk acceptatie en zelfbegrip.Accepteer je onderdrukte gevoelens en ga er wijs mee om.Begrijp de ander en zijn problematiek,en heb mededogen.Dit zal al een hoop ellende schelen. In plaats van etiquetten te plakken,wat heel makkelijk is,en iedereen zich schuldig aan maakt zouden we onze houding helemaal moeten veranderen.Begrip,mededogen,acceptatie,en het begrijpen van de essentie van sexuele energie.Want het is een prachtige energie die veel schoonheid,kracht en liefde in zich heeft.Maar helaas,door tegenstrijdige mechanismen,wordt deze energie vernietigd.Zowel mannen als vrouwen zijn daar schuldig aan.

Het wordt tijd om een andere houding aan te nemen tegen dit probleem,en samen te zoeken naar oplossingen die de balans in onszelf herstellen en de balans in de maatschappij waarbij iedereen een eerlijke kans krijgt op liefde,carriere,
groei,etc etc.En waarbij er geen concurrentie meer is tussen paradoxen.

Groet Roberto

Roberto op 04-09-2012 om 09:53

Beste Renzo,

Dat zijn goede punten en treffende voorbeelden die je aanvoert - die ik overigens ook zeker herken. Toch twee dingetjes. Je het gelijk dat in de media het beeld dat van de man wordt gepresenteerd soms erg badinerend is. Op zijn best ben je dan nog een aardige sukkel. Maar toch. Ik heb niet het gevoel dat dit mijn mogelijkheden tot professionele ontplooiing beperkt, noch voel ik me op straat bekeken, laat staan bedreigd. Terwijl als je alleen al naar de droge cijfers kijkt - glazen plafond etc., wat er wel degelijk is - je ziet dat dit wel voor vrouwen geldt. Dus als het gaat om mogelijheden, macht, participatie etc. dan is volgens mij de (maatschappelijke) ongelijkheid nog steeds levensgroot.

Ten tweede, ik geloof best dat alledaags seksimse altijd zal blijven bestaan - alleen al omdat er seksueel verschil is, en verschil geeft altijd reden tot (wederzijdse) vooroordelen. Maar ik vind niet dat we daarom maar bij de pakken neer moeten zitten, 'we zijn nu eenmaal zo', 'het is de natuur'. We zijn lerende wezens, we kunnen nadenken over ons gedrag - en daarvoor hoeft de paradijs niet naar de aarde te komen.

Terzijde, overigens. Ik pleit niet voor een wereld waarin sekseverschil er niet meer toe doet - dat zou dwaas zijn. ik pleit voor een samenleving waarin dat niet wordt vertaald in grote machtsverschillen of ontplooiingskansen. Dat zit in allerlei alledaagse, ook politieke, beslissingen: van korten op de kinderbijslag tot terugbrengen van de alimentatieplicht. Van gedeelde taken in de huishouding tot automatisch aannemen dat vrouwen wel in deeltijd gaan werken. Het verbaast me oprecht dat vrouwen hier niet meer woedend over zijn.
Leon Heuts op 30-08-2012 om 09:53

en idd petra dat klopt. de vrouw geldt als lustobject. Ik kan eraan toevoegen: de man geldt als statusobject. Alleen zijn inkomen/werk/status is van belang bij vrouwen. Is net zo goed respectloos, maar ja het is ook de natuur, vrouwen vallen nu eenmaal niet op werkloze, aardige mannen, zo wijzen cijfers keer op keer uit... dus ja. dat met JAn Hennen, ' simplisten' , begrijp ik niet. Je bijdrage is een fraai staaltje male bashing. De ned, man is totaal gefeminiseerd. IK zou zeggen: tv uit en zoek mannen op. MAnnen van vlees en bloed dus. Holbewoner zijn we allang niet meer, reclame = geen werkelijkheid, om je maar iets te onthullen. ' simpiisten', ik neem aan dat je op mannen doelt? Het lijkt egr over jezelf te gaan, gezien je mening, zo vol nuance verkondigd...

Renzo op 29-08-2012 om 09:53

Seksisme is aan de orde van de dag,. Moet je eens kijken hoe mannen bijv in vrouwenbladen en door vrouwen worden neergezet: als domme sukkels die niets kunnen en voortdurend opgevoed worden.

wat voorbeeldjes:
“Wat me verbaast is het grote aantal chatverzoeken dat ik overdag krijg. Moeten die mannen niet werken?” (Viva-journaliste, onlangs over haar ervaringen op datingsites).). (moet zij niet werken ipv chatvrezoeken lezen, denk ik dan)

“Plotseling beseffen we waarom het hier zo fijn is: het gebrek aan mannen” (Columnistes Fanny en Alma in Het Parool,enige tijd terug)

“Vrouw zoekt vriend: dagboek van een maand horrordaten” (aankondiging artikel in Viva, tijdje terug )

“ Kijk, hij heeft natuurlijk niet voor niets geen vrouw. Waarschijnlijk is het niet zijn grote kracht om intiem te worden met een vrouw.” (Yvon Jaspers over de boeren in haar programma Boer zoekt vrouw).


Ik citeer hierboven enkele media-uitingen van de laatste jaren. Misschien zie je hier weinig kwaads in, misschien vind je het wel doodnormaal, MAAR:

Stel je voor: een column waarin een man smaalt over vrouwen die niets beters te doen hebben dan chatten (NB De Viva-journaliste, van wie ik de naam maar met de mantel der liefde zal bedekken, heeft kennelijk nog nooit gehoord van flexibele werktijden, parttime werken, vakanties, freelancen, of met een computer werken…)

Of stel je een column voor over een man die schrijft over hoe heerlijk het leven is zonder vrouwen: geen gezeur en gelazer. Of een artikel waarin een man alleen maar vrouwen afkraakt: ze zijn ronduit stom. Of stel je voor dat Yvon
wat beter nadenkt en beseft dat als alleenstaande boeren niet zo handig metrelaties zijn, dat dan exact hetzelfde ook geldt voor de vrouwen die alleenzijn en een boer willen.

Dergelijke dingen lees je zelden. Want: het mag eigenlijk niet. Over mannen mag je alles zeggen,maar over vrouwen moet je een brave mening geven. En tot mijn verbazing doen zelfs schrijvers als Theodor Holman (HetParool) en Martin Bril (De Volkskrant)eraan mee; zij schrijven rustig: ˜mannen zijn simpele wezens' , 'mannen zijnonnozelâ' .

Alledaags Seksisme is er twee kanten op. En weet je, het zal ook blijven bestaan. WE leven niet in het paradijs hoor!

Maar om nu , geheel politiek correct de schuld bij mannen te leggen, en dan ook nog eens VI te noemen, en geen tegenvoorbeelden... gaat me toch wat te ver. de (nederlandse) man is al braaf zat! dag!

Renzo op 29-08-2012 om 09:53

Och guttegut, je zou bijna gaan denken dat vrouwen anders denken en zijn dan mannen.

Menno op 27-08-2012 om 09:53

Het lijkt wel alsof ik de enige ben die dit niet herkent. Aan ongelijke behandeling op de werkvloer heb ik een reusachtige hekel - het maakt niet uit of het om vrouwen gaat, of om minder mondige mannelijke collega's, want daarbij gebeurt het natuurlijk ook. Ik heb wel eens meegemaakt dat een nogal jonge dame het imago 'blondje' (met bijbehorend bijvoeglijk naamwoord natuurlijk nooit uitgesproken) maar niet kwijt wist te raken. Nooit aan die belachelijke stereotypering meegedaan dus.

Maar dat is dus één keer tijdens mijn, toegegeven nog niet zo uitgebreide, loopbaan.

TV kijk ik bijna niet, vooral omdat er bijna nooit wat interessants op verschijnt. Zo te horen is dat nog steeds niet veranderd.

Misschien moeten we met z'n allen, in plaats van netjes de vinger ook op onszelf richten, culturele verschijnselen onder de loep nemen die dit soort onzin in de hand werken. Als er op de buis inderdaad zoveel doms wordt gezegd, waarom kijken we er dan nog langer naar? Is men respectloos over vrouwen, homo's, gehandicapten, brildragers, religieuzen of wat dan ook? Dan boycotten. Eens zien hoe lang de kijkcijfers boven 0 blijven.

En als we dan klaar zijn met al die troep en de media weer een wat hogere 'beschaving' (wat dat dan ook mag zijn - idee voor een column in FM misschien?) vertonen, kunnen we ons volledig richten op de mensen die het dan nog steeds niet doorhebben.

Johannes op 27-08-2012 om 09:53

Vrouwen hoeven niet te emanciperen,die zijn allemaal al overbelast en dat allemaal door die trienen (feministen uit de jaren 60)zitten we nu opgescheept met verplichte tweeverdieners en de afbraak van de hoekstenen van onze maatschappij en de teloorgang van vele huwelijke en kinderen met een levenslange hechtingsstoornis omdat ze verplicht gedumpt moeten worden !! Nee Mannen moeten emanciperen een groot gedeelte leeft nog in het stenen tijdperk,steken geen hand uit in het huishouden nog in de verzorging zoals geacht wordt dat vrouwen die taken behoren te doen naast hun voltijdse baan.,naast de verzorging voor de kinderen en het huishouden en voltijdse baan...moeten ze binnen kort ook nog de gratis mantelzorgster voor ouders familie en buren uit gaan hangen, in de regering denken ze zeker dat vrouwen iets aan hun hersens mankeren.Kijk maar eens goed bij de leden van de regering, die hebben nog nooit een hand uitgestoken om dagelijks Gratis te gaan mantelzorgen voor hun ouders familie en of buren hun gezin zien ze bijna nooit en leven enkel voor hun eigen kop ,wat weten die wat zorgen voor is en wat kinderen behoeven, niks...3x niks! Eerst maar eens beginnen met de broodnodige emancipatie van de mannen en verplichte vakken voor jongens" algemene verzorging en huishoudkunde"met moet eens gedaan zijn met dat leger mannen die overal hun hielen bij lichten en vrouwen enkel zien als domme werkezels met een groot gat er !!:(((

Simplisten op 27-08-2012 om 09:53

Mee eens. We zijn allemaal verontwaardigd over "Femme de la rue", maar zien voor het gemak even over het hoofd hoe altijd de vrouw wordt aangekeken op alle opvoed/kind-kwesties, en hoe in alle media de waarde van een vrouw neerkomt op haar seksuele aantekkingskracht. Elke serie, film, elk liedje vertelt ons dat het kleven van een vrouw pas zin heeft als ze 'de man' heeft gevonden met wie ze haar gezin sticht. Nog steeds moet elke vrouw zich mentaal en lichamelijk wapenen voor ze de straat over gaat, en als ze lastig gevallen wordt, is het vast haar eigen schuld. Dat een vrouw zich aan de man onderwerpt is dé seksuele norm, en als zij zich daar tegen verzet, moet je als man gewoon doorzetten, want dat vindt ze eigenlijk lekker.
Maar als je je collega's / vrienden / bekenden daar op wilt wijzen, ben jij die feministische zeikerd die nooit een tegen een grapje kan / altijd overal wat achter zoekt. Want dit is gewoon heel normaal allemaal. Dit moeten we maar normaal vinden. Er is heel wat verbetering nodig, ja. Het is jammer dat ouders vaak toch huiverig zijn hun kinderen hierover goed voor te lichten, dus ik ben bang dat dit een taak van scholen moet worden.

Petra op 27-08-2012 om 09:53

Dan moet je s'nachts eens tv kijken hoe ze vrouwen daar neer zetten , half onnozel mannelijk NL denkt toch zo ook dat ons land enkel bestaat uit voetbal sukkels en hoeren! Er is nog een groot gapend gat in ons onderwijs systeem dat schijnbaar jongens geen enkel respect leert te hebben voor meisjes en vrouwen en verzorging in het algemeen daar ontbreekt het bij grote getallen mannen ook aan , geen wonder dat vrouwen massaal de benen nemen, nog nooit zijn er zoveel scheidingen geweest als heden ten dagen, geen wonder met een leger Jan Hennen die nog steeds de holbewoner uit blijven hangen!

Simplisten op 27-08-2012 om 09:53

Denk maar niet dat seksisme de wereld uit is, ook niet in Nederland. Toen vanuit de politiek besloten werd dat er geen specifieke aandacht meer aan emancipatie besteed hoefde te worden, was ik op z'n zachtst gezegd teleurgesteld. Waar je werkt,en wie er in de meerderheid is, maakt al verschil: in een grotendeels vrouwelijk team heb ik er amper mee te maken, maar het komt zeker voor met de (merendeels mannelijke) bewoners, met wie ik te maken heb (ik ben begeleider). Maar dan is het tenminste recht in mijn gezicht. Ik hoop dat er genoeg sterke, niet schaars geklede, voorbeelden rondlopen. Ik weet dat er genoeg mannen zijn die hun 'mannelijkheid' niet op zo'n treurige wijze hoeven te verkopen. Maar het verkoopt blijkbaar nog goed.

Madeleine op 27-08-2012 om 09:53