Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Lévy spreekt zich uit over Oekraïne

woensdag 5 maart 2014


‘De Oekraïense revolutionairen zijn geen fascisten’ zegt de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy. In the Daily Beast reageert hij op Poetins claim dat de protesten in Oekraïne de terugkeer van fascisme in Europa betekenen.

Dat uitgerekend de president van Rusland een dergelijke uitspraak doet is volgens Lévy, mede door de antisemitische tendensen en nieuwe antihomowetgeving in het land, bijna lachwekkend te noemen. De Franse denker, die onlangs naar Oekraïne afreisde om de demonstranten op de Maidan bemoedigend toe te spreken, maakt zich zorgen over het feit dat men zich nu ook in Westerse landen vragen begint te stellen als: ‘Is het niet mogelijk dat het Westen, met zijn neiging barricaden te romantiseren, zich in heeft laten palmen door een revolutie die niet is wat ze lijkt?’ 

Lévy doet dergelijke vragen af als onzin. Het feit dat diverse Joodse organisaties zich bij de protesten op het Maidan plein voegden en er tussen alle toespraken op het plein nooit ruimte is geweest voor ‘antisemitisch gal’, bewijzen volgens Lévy dat er absoluut geen sprake is van fascisme in de Oekraïnse protesten. In plaats daarvan stelt hij dat we de revolutionaire beweging moeten zien als ‘broederschap van pijn en strijd’ die Europa ziet als ‘de grote sprong weg van alle vormen van totalitaire moord.’Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.