Home Aandacht Helderheid is een wensdroom
Aandacht

Helderheid is een wensdroom

Is de gedigitaliseerde en geglobaliseerde wereld nu echt zoveel chaotischer dan het leven op de savanne, vraagt Coen Simon zich af.

Door Coen Simon op 22 maart 2024

Coen Simon

Is de gedigitaliseerde en geglobaliseerde wereld nu echt zoveel chaotischer dan het leven op de savanne, vraagt Coen Simon zich af.

FM4 waar is chaos Filosofie Magazine
04-2024 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Gaat het leven te snel? Dan wilt u te veel. Informatie­stress? U wilt te veel. Tijd te kort? U wilt te veel.

Hiermee is eigenlijk alles gezegd, maar ik vrees dat het u te snel gaat. We nemen niet zomaar iets aan, we willen meer weten. Zelf weten, maar dat kost ook meer tijd.

Goed, laat ik dan dit beloven: neem alleen nog de tijd voor deze column en u zult inzien hoe u zichzelf voortdurend opjaagt en voor de gek houdt. Ik beloof u een helderheid die u lang niet meer heeft gehad.

Eind twintigste eeuw deed de Duitse filosoof Peter Sloterdijk de profetische uitspraak ‘dat zwarte­-vrijdag-effecten tot het meest pregnante type gebeurtenissen van de eenentwintigste eeuw zullen horen’. Hij had het niet over Black Friday, de dag waarop we massaal ons geld stoppen in kortingen op dingen die we niet nodig hebben, maar over het paniek-management, dat elke situatie ziet als een uitzonderingssituatie. Waarschijnlijk verwees hij naar de zwarte vrijdag die voorafging aan de negentiende-eeuwse beurscrash, nadat twee beurshandelaren hadden geprobeerd met het opkopen van goud een financiële crisis af te wenden, maar toen dit uitkwam juist voor de crisis zorgden. Misschien doelde Sloterdijk toch ook op wat Black Friday nu is: het aanjagen van welvaart door middel van financiële injecties. En of het nu gaat om aanbiedingen, goud of het bijdrukken van geld, de gemene deler is hoop. Sloterdijk: ‘Het project van de moderne wereld kan slechts zolang gecontinueerd worden als het principe van voldoende goed nieuws van kracht blijft.’

Even tussendoor… Meer columns lezen van Coen Simon? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Is de gedigitaliseerde, geglobaliseerde en gekapitaliseerde wereld nu echt zoveel chaotischer dan ze was toen we de gevaren van mijlenver zagen aankomen op de overzichtelijke savanne? Of draait de homo sapiens zich met weetjes een rad voor ogen?

‘Alle “verloren” tijd, die mensen vroeger besteedden aan informatie verwerken en erover nadenken, besteden ze nu aan extra informatie absorberen,’ schreef Floor Rusman in NRC. Informatieovervloed als oorzaak van stress gaat er bij de moderne mens in als Gods woord in een ouderling.

Laat u zich niets wijsmaken. Het leven is chaos, helderheid een wensdroom. Maar daar had u al deze informatie niet voor nodig.