Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2008

'Het is tijd dat we het weer over liefde gaan hebben'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Eva van der Plas

Carrière of kinderen? Lekker 'stout' of christelijk kuis? Naveltruitje of hoofddoekje? - Een debat over vrouwelijke identiteit en het belang van liefde.

Wie de debatten op de opiniepagina’s van de kranten volgt, krijgt de indruk dat de hedendaagse vrouw verstrikt is geraakt in de keuze tussen een aantal tegenstrijdige rolmodellen. En dan zijn er nog de dwingende culturele ideaalbeelden waar vrouwen mee te maken hebben, zoals dat van de perfecte moeder (carrière én kind) of van het perfecte lichaam, zoals reclame’s, glossy’s en videoclips dat voorspiegelen.
Maar zijn de keuzemogelijkheden van vrouwen echt beperkt tot deze serie rolmodellen? Feministisch filosofen hebben in de loop der jaren nagedacht over de vraag hoe vrouwen kunnen ontsnappen uit knellende culturele beelden en machtsstructuren. Twee filosofen, Karen Vintges (politieke en sociale filosofie, Universiteit van Amsterdam) en Annemie Halsema (genderstudies wijsbegeerte, Vrije Universiteit Amsterdam) over de vraag hoeveel ruimte vrouwen hebben om écht anders te zijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.