Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2020

Aandacht

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Coen Simon
filosoof, publicist

Omroep Canvas vroeg in #coronatalks de Vlaamse hoogleraar psychodiagnostiek Paul Verhaeghe of hij nog tips had voor de mensen in quarantaine. 'Gebruik deze onverwachte vrije tijd om jezelf eens de vraag te stellen waar je je echt goed bij voelt', was het antwoord. Maar, voegde hij onmiddellijk toe, 'dat is een vraag die voor velen niet zo eenvoudig te beantwoorden is.' Want hij had het niet over 'shoppen enzo', of 'op café gaan'. Dat zijn eigenlijk alleen afleidingen om vooral eens even niets te voelen.

En afleidingen zijn er genoeg in de vorm van pushberichten, appgroepen, tweets, kattenfimpjes, opinies, en petities. Dat merkte ook Leon Heuts. In een persoonlijke essay schrijft hij hoe hij lange tijd met een sociaal geaccepteerde vorm van drankgebruik alle aandacht opeisende prikkels op afstand hield. En toen hij de fles liet staan, ervaarde Heuts, 'hoe indringend de wereld eigenlijk om aandacht vraagt.'
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.