Log in




Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2020

Vergeten hoe te leven

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Rob Hartmans

Even leek het liberalisme wereldwijd dominant te worden, maar nu wordt het links en rechts ingehaald door extremisten. Volgens Bas Heijne komt dat doordat liberalen een belangrijke levensvraag hebben laten liggen.

Ik ben geen filosoof. Ik geloof niet genoeg in de rede om in een systeem te geloven. Waar het mij om gaat, is erachter komen hoe je moet leven. En meer precies: hoe je kunt leven wanneer je niet in God gelooft én niet in de rede.’ Deze uitspraak van Albert Camus vormt het motto van Bas Heijnes essay Mens/onmens, waarin hij onderzoekt waarom de politieke, culturele en maatschappelijke tegenstellingen momenteel zo groot lijken. Het geeft een programma weer waar veel filosofen lange tijd niets van wilden weten. De tijd van de ‘grote verhalen’ was voorbij en het was aanmatigend om antwoorden te formuleren op de vraag hoe mensen moeten leven.

Verder lezen?



Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.